Η Κομισιόν συστήνει, τα κράτη-μέλη αποφασίζουν για άνοιγμα συνόρων

Η Κομισιόν συστήνει, τα κράτη-μέλη αποφασίζουν για άνοιγμα συνόρων

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους συνεχίζει να εναπόκειται το ζήτημα του – ελεγχόμενου και σταδιακού, σε κάθε περίπτωση – ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο κλάδος του τουρισμού.

Αυτό προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου των τριών Επιτρόπων – Στέλλα Κυριακίδου (υγεία), Ίλβα Γιόχανσον (εσωτερικές υποθέσεις – σύνορα) και Αντίνα Βαλεάν (μεταφορές) – που δόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών από την πλευρά της Κομισιόν προς τους «27» αναφορικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

«Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να άρει τους περιορισμούς στα σύνορα, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα κράτη-μέλη», παραδέχθηκε η Ίλβα Γιόχανσον. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος αποφασίσει το άνοιγμα των συνόρων του, είτε στο σύνολό τους είτε για επιμέρους περιοχές της χώρας, τότε το νέο καθεστώς θα πρέπει να ισχύει «χωρίς διακρίσεις» για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της ΕΕ και πρωτίστως αυτών που προέρχονται από τη Ζώνη του Σένγκεν. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι η σύσταση της Κομισιόν είναι οι όποιες ενέργειες να γίνονται «με συντονισμένο και ευέλικτο τρόπο», ενώ αποσαφήνισε πως η κατάσταση θα παρακολουθείται διαρκώς και στενά και θα υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης των μέτρων και κατευθυντήριων γραμμών. Κι αυτό ακόμη και στην δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το γενικό άνοιγμα των συνόρων εντός Σένγκεν και ΕΕ. 

Έξι κριτήρια για το άνοιγμα των συνόρων

Aπό την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε τα έξι κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου μια χώρα να προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων του (συνολικά ή για ορισμένες περιοχές) :

  • Η επιδημιολογική εικόνα και κυρίως η τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων να έχει σταθεροποιηθεί.
  • Να υπάρχει επαρκής δυναμικότητα των τοπικών δομών υγείας, καθώς και εγγύηση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές.
  • Να υπάρχει επάρκεια τεστ για την διακρίβωση νέων κρουσμάτων. 
  • Να επιταχυνθεί η εφαρμογή του μηχανισμού εντοπισμού των επαφών των διεγνωσμένων κρουσμάτων. 
  • Να διασφαλιστεί επαρκής επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών και των αρχών των Βρυξελλών.
  • Να έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής για την περίπτωση στην οποία παρατηρηθεί νέο κύμα μετάδοσης του Covid-19. 

Προειδοποιητική επιστολή για τα voucher

Από την πλευρά της, η Αντίνα Βαλεάν αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον θέμα των επιλογών που έχουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν κάνει και πληρώσει τις κρατήσεις τους και τα εισιτήριά τους πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Τόνισε πως διατηρείται ανέπαφο το – θεμελιωμένο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία – δικαίωμά τους να ζητήσουν χρηματική αποζημίωση, ταυτόχρονα όμως συστήνεται στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις «να καταστήσουν πιο ευέλικτα τα voucher», ώστε να προτιμηθούν από τους ενδιαφερόμενους. 

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, αλλά και όπως προκύπτει από σχετικές ερωτήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υπάρχουν αρκετά κράτη-μέλη (περίπου 10-12) τα οποία δεν σέβονται την υποχρέωση αποζημίωσης και προσφέρουν στους πολίτες αποκλειστικά voucher (κάτι που έχουν ζητήσει και αρκετές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες και δέχονται το σοβαρότερο οικονομικό πλήγμα). Μάλιστα, έχει σταλεί ήδη σχετική επιστολή με την οποία απαιτείται από τις κυβερνήσεις (και τις επιχειρήσεις) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.