Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Πολωνία και στην Ουγγαρία ώστε να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του σχεδίου της για τη μετανάστευση απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει νομική δράση.
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και από άλλα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα αυτό το σχέδιο αυτό να παραμένει καθηλωμένο.
Οι ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και στην Ουγγαρία έχουν θέσει επίσης τα μμε και το δικαστικό σώμα υπό στενό κρατικό έλεγχο, προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι παραβιάζουν τα δημοκρατικά κριτήρια και τις ισορροπίες της Ένωσης.
Η συρροή περίπου 1,6 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ την περίοδο 2014-2016 έχει οδηγήσει σε καβγάδες για το πώς θα μοιραστεί το φορτίο ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Μόνο περίπου 16.340 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί έως τώρα βάσει του επείγοντος σχεδίου που λήγει τον Σεπτέμβριο.
«Αν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν τον αριθμό των επανεγκαταστάσεων σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ασκήσει τις εξουσίες της... για εκείνα που δεν θα έχουν συμμορφωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.
Η Επιτροπή είχε προτείνει να επιβάλει πρόστιμο στα κράτη μέλη για την άρνησή τους να δεχθούν μετανάστες, αλλά η πολιτική υποστήριξη για ένα τέτοιο βήμα δεν ήταν μεγάλη. Μια προσφυγή στο δικαστήριο δεν θα επίλυε γρήγορα το ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να προστεθεί στην αυξανόμενη πίεση για δράση από άλλα κράτη-μέλη.
Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκκλήσεων για περικοπές των επιδοτήσεων της ΕΕ στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία ενέτειναν επίσης την πίεση για τις περικοπές.
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν δεχθεί πολύ λίγους αιτούντες άσυλο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει και τη δική τους αδύναμη απόκριση στο σχέδιο.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν υπενθυμίζει το σχέδιο επανεγκατάστασης που αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 παρότι η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ψήφισαν κατά. Αν και γενικά είναι αντίθετη, η Πολωνία στο τέλος συντάχθηκε με την πλειοψηφία.
Σε μια σπάνια καλή είδηση, οι Βρυξέλλες σημείωσαν πως η Αυστρία έχει αποφασίσει τώρα να συμμετάσχει στα προγράμματα επανεγκατάστασης. Η Βιέννη είχε εξαιρεθεί προηγουμένως καθώς είχε δεχθεί περίπου 90.000 αιτούντες άσυλο το 2015 καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν από τους πιο σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ότι η χώρα θα κάνει προετοιμασίες για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Η πρώτη ομάδα αναμένεται να είναι περίπου 50 ασυνόδευτα παιδιά από την Ιταλία.
Περίπου 14.000 άνθρωποι περιμένουν αυτή τη στιγμή την επανεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, ανέφερε η Επιτροπή. Συνέστησε στην Ιταλία να επισπεύσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και τις διαδικασίες ασφαλείας καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 3.500 άνθρωποι περιμένουν να επανεγκατασταθούν.
Η Επιτροπή κάλεσε, εξάλλου, τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την προστασία «όλων των παιδιών μεταναστών» που αποτελούν το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, ζητώντας τους, ειδικότερα, να εξεύρουν «εναλλακτικές στη διοικητική κράτηση».
Μεταξύ των συστάσεων που δημοσιοποίησε σήμερα, η Επιτροπή ζητεί να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στην υποδοχή των παιδιών σε όλα τα “hotspots”, τα κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό δίκτυο κηδεμονίας» ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να μοιράζονται τις «καλές πρακτικές» τους για τους κηδεμόνες ασυνόδευτων ανηλίκων, ο ρόλος των οποίων «πρέπει να ενισχυθεί».
Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση το ταχύτερο δυνατό μετά την άφιξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση «σε νομική βοήθεια, σε ιατρική φροντίδα, σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στην εκπαίδευση».
Και «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να προσφέρονται λύσεις υποκατάστασης της διοικητικής κράτησης των παιδιών», επέμεινε.
«Ένας αιτών άσυλο στους τρεις είναι παιδί», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώνας για τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερες από 1,2 εκατομμύριο νέες αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν το 2016 στις χώρες της ΕΕ έπειτα από σχεδόν 1,26 εκατομμύριο το 2015.
«Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι μετανάστες και η διασφάλιση της προστασίας τους από τη στιγμή που φεύγουν από τη χώρα προέλευσής τους πρέπει να αποτελέσει κεντρική μέριμνα της μεταναστευτικής πολιτικής μας», είπε.
«Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών εντοπισμού οικογενειών και οικογενειακής επανένωσης, εντός ή εκτός της ΕΕ», σύμφωνα με την Επιτροπή.
Η Ουγγαρία έχει προσφύγει κατά του σχεδίου επανεγκατάστασης που υποχρεώνει κάθε κράτος μέλος να δεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο. Η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου.
Η διαμάχη της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για τη μετανάστευση με την Ένωση είναι ένας μόνο από τους τομείς όπου οι δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες, στην εξουσία των οποίων βρίσκονται σήμερα ευρωσκεπτικιστές, συγκρούονται με τις Βρυξέλες και τα πλουσιότερα κράτη της δυτικής Ευρώπης.
Η Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία για την αδυναμία του κράτους δικαίου και την υπονόμευση των ευρωπαϊκών προτύπων τόσο από τη Βουδαπέστη του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν όσο και από τη Βαρσοβία υπό την κυβέρνηση του δεξιού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ουγγαρία ότι κινδυνεύει με προσφυγή στο δικαστήριο για ορισμένες από τις πολιτικές του Ορμπάν.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως η Ουγγαρία θα πρέπει να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ένωσης δεσμευόμενη σε έναν πολιτικό διάλογο με την Επιτροπή.
«Αν ληφθεί υπόψη σωρευτικά, η συνολική κατάσταση στην Ουγγαρία είναι αιτία ανησυχίας για την Επιτροπή», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, μετά τη συζήτηση του θέματος της Ουγγαρίας στην εβδομαδιαία συνάντηση των Επιτρόπων.
Ο Τίμερμανς είπε πως το χρηματοδοτούμενο από τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU) είναι ένα «διαμάντι» το οποίο πρέπει να προστατευθεί και πως η Ένωση εξετάζει τον νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση ώστε να αποφασίσει αν στοιχειοθετείται υπόθεση για παραβίαση – ένα μέτρο που θα μπορούσε, αλλά μόνο έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, να οδηγήσει την Ουγγαρία στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της βάσει των Συνθηκών προκειμένου να προασπίσει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωσή μας», δήλωσε ο Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου. «Το όραμα είναι εκείνο μιας ανοικτής κοινωνίας, μιας πολυσυλλεκτικής κοινωνίας που βρίσκεται υπό απειλή».
Ωστόσο η Επιτροπή έχει να διεξαγάγει έναν αγώνα για να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στην Ουγγαρία όπως μια διαδικασία επιτήρησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην Ένωση.
Στο μεταξύ, η Ουγγαρία δήλωσε σήμερα πως υπάρχει τρόπος ώστε το πανεπιστήμιο που έχει ιδρυθεί από τον Τζορτζ Σόρος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του.
Ο υπουργός Παιδείας Λάζλο Πάλκοβιτς δήλωσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα HVG.hu πως το CEU θα μπορούσε να χορηγεί πτυχία αν παρατείνει μια συμφωνία με το αδελφό πανεπιστήμιό του στην Ουγγαρία για να διδάσκει τα μαθήματά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ