Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια σημαντική μηχανή της ανάπτυξης, κατά το άνοιγμα της συνόδου για την κινεζική πρωτοβουλία για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και νέους πρωταγωνιστές, συμπλήρωσε ο Σι.
Ο κινέζος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 124 δισεκ. δολάρια για αυτή την φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία όπως τόνισε είναι ανοικτή σε όλους και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ευημερία και για την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο.
Ο κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα διατεθεί βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων γιούαν (σχεδόν 9 δισεκ. δολαρίων) σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς που θα συμμετάσχουν στην κινεζική πρωτοβουλία.
Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική και στην Ευρώπη, σημείωσε ο Σι.
Ο πρόεδρος της Κίνας διευκρίνισε ότι κινεζικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 380 δισεκ. γιούαν (55 δισεκ. δολαρίων) για να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας, ενώ η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει 100 δισεκ. γιούαν σε ένα ειδικό ταμείο για τον ίδιο σκοπό.
Το Πεκίνο ενθαρρύνει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διευρύνουν τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με στόχο το συνολικό ύψος των διαθεσίμων να φθάσει τα 300 δισεκ. γιούαν, συμπλήρωσε ο Σι.
Ο Σι είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό το 2013, με διακηρυγμένο στόχο την διεύρυνση των δεσμών της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, υποσχόμενος επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρωτίστως στις υποδομές—τους σιδηροδρόμους, τους αυτοκινητοδρόμους, τα λιμάνια, την ενέργεια...
«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας, να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ. «Πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει το άνοιγμα και την ανάπτυξη, να εγκαθιδρύσουμε ένα δίκαιο, ισόνομο και διαφανές σύστημα κανόνων για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις».
Στη σύνοδο, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, συμμετέχουν οι ηγέτες 29 χωρών.
Ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία τόσο για τη σύνοδο όσο και για το σχέδιο καθαυτό, το οποίο θεωρούν μια προσπάθεια αύξησης της κινεζικής επιρροής σε διεθνές επίπεδο. Το Πεκίνο αποκρούει τις επικρίσεις τόσο για το σχέδιο όσο και για τη σύνοδο, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοικτή σε όλους, είναι αμοιβαία επωφελής και έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο την προώθηση της ευημερίας.
«Αυτό που ελπίζουμε είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη οικογένεια αρμονικής συνύπαρξης», ανέφερε στην ομιλία του ο Σι και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμιά πρόθεση να χρησιμοποιήσει παλιές τακτικές γεωπολιτικών ελιγμών.
«Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε είναι (να δημιουργηθεί) ένα νέο μοντέλο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».
«Η απομόνωση οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Το άνοιγμα είναι σαν τη μάχη μιας χρυσαλίδας που βγαίνει από το κουκούλι. Αυτό συνοδεύεται από πόνο, αλλά αυτός ο πόνος δημιουργεί μια νέα ζωή», σημείωσε ο Σι, προφανώς αναφερόμενος στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει μέτρα προστατευτισμού.
Αναφερόμενος σε ανθρώπους όπως ο Μάρκο Πόλο, ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε πως ο Δρόμος του Μεταξιού αποτελεί μέρος της «μεγαλειώδους κληρονομιάς του ανθρώπινου πολιτισμού».
Στη σύνοδο συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας, όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν ή ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Παρών είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συμμετέχουν επίσης πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Συνολικά εκπροσωπούνται πάνω από 100 χώρες. Η Γαλλία εκπροσωπείται από τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ