Η Καμάλα Χάρις, 56 ετών, θα είναι η επόμενη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα. Είναι επίσης η πρώτη αντιπρόεδρος της χώρας η οποία είναι αφροαμερικανικής και ινδοαμερικανικής καταγωγής.
Το απόγευμα του Σαββάτου, η Χάρις μετά από την είδηση για την νίκη αυτής και του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τηλεφώνησε σε αυτόν και του ανακοίνωσε: «Tα καταφέραμε Τζο, τα καταφέραμε! Θα είσαι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Αξίζουμε πολλά περισσότερα», είχε τονίσει η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο, σε συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο του Ντέλαγουερ, από όπου κατάγεται ο Τζο Μπάιντεν.
Η Χάρις υπήρξε υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος αλλά αποχώρησε από αυτή την «κούρσα» και- παρότι είχε ασκήσει κριτική στον Μπάιντεν αυτός την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς είχε απήχηση ιδιαίτερα στις γυναίκες, τους προοδευτικούς και τους έγχρωμους ψηφοφόρους, όλοι τους ιδιαίτερα σημαντικοί για την προσπάθεια των Δημοκρατικών να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο.
Όταν ρωτήθηκε τον προηγούμενο μήνα γιατί- δεδομένης της ηλικίας του- πιστεύει ότι η Χάρις μπορεί να είναι έτοιμη να τον αντικαταστήσει αν κάτι του συμβεί, ο Μπάιντεν γρήγορα έδωσε πέντε λόγους.
«Πρώτον οι αξίες της, δεύτερον είναι έξυπνη σαν διάολος, τρίτον, έχει τσαγανό. Τέταρτον, είναι πραγματικά ηθική. Και πέμπτον, έχει σημαντική εμπειρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης της μεγαλύτερης πολιτείας, που είναι το δεύτερο πίσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ», απάντησε.
Το 2017 η Χάρις, έγινε η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής με καταγωγή από τη Νότια Ασία και η δεύτερη Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ, με το κόμμα των Δημοκρατικών. Η Χάρις θεωρείται μετριοπαθής, διατηρώντας καλές σχέσεις τόσο με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος όσο και με τον τέως πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.
Κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, γεννήθηκε στο Οκλαντ, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της ως εισαγγελέας. Είχε εκλεγεί στην θέση της εισαγγελέως στην Καλιφόρνια, ενώ παράλληλα ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που τέθηκε επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών της πολιτείας.
Η Χάρις αναδείχθηκε σε δεινή υπέρμαχο της μεταρρύθμισης της αστυνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης -στην Γερουσία, στον δρόμο και στις συχνότητες, διαξιφιζόμενη με τους Ρεπουμπλικάνους από το βήμα της Γερουσίας και επικρίνοντας σφόδρα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Έως σήμερα, μόνον δύο άλλες γυναίκες επελέγησαν ως υποψήφιες για την αντιπροεδρία με τα μεγάλα κόμματα, χωρίς να εκλεγούν: το 2008 η κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν και το 1984 το μέλος του Κογκρέσου Τζεραλντίν Φεράρο.