Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα δεσμεύθηκε σήμερα να υποστηρίξει τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αξίας – δυνητικά – πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες περί του ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ξαναβάλει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση, που βελτιώνονται βαθμιαία, στον πάγο.
Το Ιράν επανεντάχθηκε στο διεθνές σύστημα εμπορίου τον Ιανουάριο, μετά τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με την Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Διάφορες ιταλικές εταιρείες διαπραγματεύονται έκτοτε διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Όμως η νίκη του Τραμπ ήγειρε ανησυχίες πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη συμφωνία, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η οποία άρχισαν να αίρονται πολλές από τις δυτικές κυρώσεις. Ευρωπαίοι διπλωμάτες φοβούνται ότι η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο θα τερματίσει την σταδιακή πρόοδο στο πεδίο του εμπορίου.
Πάντως ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Ο Καλέντα ανέφερε πως προγραμματίζει να ταξιδέψει στο Ιράν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων, η πρόοδος στο οποίο η Τεχεράνη διαμαρτύρεται πως καθυστερεί λόγω των συνεχιζόμενων αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες προσκόπτουν την ιρανική πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα είναι ένα από τα κυριότερα στις συνομιλίες, διευκρίνισε ο Καλέντα.
«Το κεντρικό ζήτημα είναι οι δίαυλοι χρηματοδότησης να λειτουργήσουν πλήρως, ώστε όλα τα εξαίρετα σχέδια που εκπονούμε να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα», εξήγησε ο Καλέντα μιλώντας σε μια έκθεση στην οποία συμμετείχαν πολλές ιρανικές εταιρείες στη Ρώμη.
Για τον Καλέντα, είναι ακόμη πολύ πρόωρο το να κριθεί εάν και πώς θα αλλάξει η κατάσταση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Προς το συμφέρον όλων των χωρών που εμπλέκονται «νομίζω ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία (για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και να προχωρήσουμε μπροστά, σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς εάν οι συμφωνίες συνεργασίας που έχουν ήδη κλειστεί, ανάμεσά τους αυτές που έχουν συνάψει η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Saipem και η χαλυβουργία Danieli, διατρέχουν κίνδυνο, ο Καλέντα απάντησε «όχι, δεν νομίζω».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ