Η χολέρα θερίζει στην Αϊτή, η διεθνής κοινότητα απούσα

Η χολέρα θερίζει στην Αϊτή, η διεθνής κοινότητα απούσα

Μόλις το 2% των υπεσχημένων χρηματοδοτήσεων προς το ταμείο του ΟΗΕ για τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή έχει δοθεί, σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Antonio Guterres, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Παρασκευή.

Ο ΟΗΕ επεδίωκε να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων της χολέρας από τα 30.000 στα 10.000 ως τα τέλη του 2018 και για να προσφερθεί στους Αϊτινούς καθαρό πόσιμο νερό και βοήθεια στις υποδομές υγιεινής και αποχέτευσης.

Ο Guterres ζητά στην επιστολή του από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να τον ενημερώσουν πριν από την 6η Μαρτίου εάν έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν την Αϊτή, όπου πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χολέρα αφότου ξέσπασε η επιδημία το 2010.

Το ποσοστό των Αϊτινών που διαθέτουν πρόσβαση σε τουαλέτες είναι χαμηλότερο από το 25%.

Μέχρι σήμερα μόνο η Νότια Κορέα, η Γαλλία, το Λιχτενστάιν, η Ινδία και η Χιλή έχουν προσφέρει συνολικά περίπου 2 εκατ. δολάρια στο ταμείο του ΟΗΕ, ενώ ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν χορηγήσει χωριστά 7 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι εθελοντικές συνεισφορές που έχουμε λάβει ακόμη δεν αρκούν», τονίζει στην επιστολή του ο Γκουτέρες και προσθέτει πως σε αυτό το στάδιο, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύουν «περίπου το 2%» του στόχου των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Εάν οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν γίνουν, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη λύση», συμπληρώνει ο Γκουτέρες.

Ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη από τους Αϊτινούς αφού εργαστηριακές εξετάσεις απέδειξαν ότι τη χολέρα μετέφεραν στην Αϊτή κυανόκρανοι από το Νεπάλ, που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 2010.

Ο Μπαν είχε ονομάσει τον βρετανό γιατρό Ντέιβιντ Ναμπάρο επικεφαλής του ταμείου. Ο Ναμπάρο παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολο» να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ