Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου εξέδωσε η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην οποία παραθέτει στοιχεία της UNESCO για τις δολοφονίες δημοσιογράφων ενώ αναφέρεται και στην πρόσφατη εισαγωγή των δημοσιογράφων του διαδικτύου στον ΕΔΟΕΑΠ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οικονομική κρίση ενίσχυσε το πλαίσιο για τον παροπλισμό και αφοπλισμό των επαγγελματιών δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των νέων, με την ανεργία να φθάνει σε ποσοστά διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, με κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, με καταπάτηση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.
«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στέκεται δίπλα στους λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Σύντομα θα υπογραφούν και πάλι συλλογικές συμβάσεις, Ο ΕΔΟΕΑΠ συμπεριλαμβάνει πλέον και τους δημοσιογράφους του διαδικτύου, ο διάλογος για την ενίσχυση του Τύπου έχει ανοίξει, ενώ οι πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές άδειες που έχουν πάρει πια το δρόμο τους θα προσφέρουν ένα καθεστώς ασφάλειας στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ιδιωτικά κανάλια», τονίζεται.
Παράλληλα, η ΓΓ παραθέτει στοιχεία της UNESCO, σύμφωνα με τα οποία, τη χρονιά που πέρασε 79 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν λόγω του επαγγέλματός τους.
Ακόμη 22 σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 (στοιχεία CPJ – Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων). Εκτός από τους δεκάδες θανάτους δημοσιογράφων, η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά από κακές πρακτικές που παραμένουν ίδιες στη διαδρομή της ιστορίας: Λογοκρισία, από πολιτικούς ή και οικονομικούς αυτουργούς, κίτρινο τύπο, fake news, επιθέσεις κατά της προσωπικής ελευθερίας και της επιβίωσης των λειτουργών της.