Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για την κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για την κατάσταση στην Ουκρανία

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την ευρωπαϊκή διπλωματία, συνώνυμο με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι υποδαυλίζει στη χώρα εμφύλιο πόλεμο, θα συζητήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της 18ης συνόδου ΕΕ- Ουκρανίας.

Μια συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.

Εκτός από μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που πρέπει να επικυρωθούν, πολλά είναι τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων: η απελευθέρωση της βίζας για τους Ουκρανούς, «η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων» με τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που προτίθεται να λάβει το Κίεβο και οι συμφωνίες του Μινσκ.

Οι ρωσο-ουκρανικές συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας και είχαν στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος που είχε ξεσπάσει δέκα μήνες νωρίτερα στην Ουκρανία. Πλέον καμία από τις δύο πλευρές δεν τις τηρεί.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία οι οποίοι αμφισβητούν την εξουσία του Κιέβου, κυρίως στην επαρχία Ντονμπάς, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα. Η σύγκρουση μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 10.000 ανθρώπων σε διάστημα δυόμιση ετών.

Στη διάρκεια της συνόδου των Βρυξελλέων «πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάσταση στο Ντονμπάς, στη ρωσική επιθετικότητα, στην παράταση των κυρώσεων», είχε δηλώσει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Pavlo Klimkin το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να αναγκάσουμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους φίλους μας και τους εκπροσώπους των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «είναι προφανές ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία είναι σε θέση να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χάρη στην πολύ ισχυρή υποστήριξη που έρχεται από το εξωτερικό της χώρας (…) Η Ρωσία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη».

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το θέμα της παράτασής τους μετά τον Ιανουάριο του 2017 θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όμως σίγουρα θα αναφερθεί και σήμερα, ειδικά μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama και πέντε Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα από το Βερολίνο για τη διατήρηση των κυρώσεων, αν δεν γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες του Μινσκ.

Φοβούμενος ότι ο διάδοχός του Donald Τραμπ θα φανεί πιο διαλλακτικός προς τον Putin, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον τελευταίο να εργαστεί για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης υπάρχει και το θέμα του φυσικού αερίου και η διασφάλιση της διέλευσής του από την Ουκρανία, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας.

Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όμως η εφαρμογή της απειλείται από το «όχι» των Ολλανδών στο σχετικό δημοψήφισμα του Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ