Η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, τα κοινά προγράμματα σπουδών με ξένα πανεπιστήμια και γενικότερα οι συνεργασίες τους με εμβληματικά ξένα ιδρύματα από ΗΠΑ, Ευρώπη και Μ. Βρετανία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Tα βήματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών ΑΕΙ ως έναν από τους κορυφαίους στόχους, για την επίτευξη των οποίων έχει θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, έχει ορίσει χρηματοδοτικά εργαλεία και έχει θεσπίσει στρατηγικά προγράμματα συνεργασίας με κομβικούς «παίκτες» όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.
Αναλυτικότερα, με το ν. 4692/2022 δόθηκε μεγαλύτερη αυτονομία στα ΑΕΙ της χώρας να θεσπίσουν ένα μεγαλύτερο εύρος συνεργασιών με ΑΕΙ του εξωτερικού χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΑΙΘ. Με το νέο πλαίσιο, τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να θεσπίζουν πιο εύκολα από ποτέ κοινά προγράμματα σπουδών (joint / double / dual degrees), θερινά τμήματα και άλλου είδους συνεργασίες. Με το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ θωρακίζεται και διευρύνεται περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο για συνεργασίες με ΑΕΙ της αλλοδαπής (π.χ. ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων).
Επιπλέον, το ΥΠΑΙΘ με χρήση κρατικών και Ευρωπαϊκών πόρων έχει διαθέσει κονδύλια για την υποστήριξη των ελληνικών ΑΕΙ στην περαιτέρω μεταστροφή τους προς το εξωτερικό και δη με 20 εκ. ευρώ για ενέργειες που συντελούν προς αυτόν τον σκοπό, καθώς και με 60 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών για προσέλκυση υψηλότατου επιπέδου ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο με στόχο την αναστροφή του λεγόμενου brain drai.
Το όραμα είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα παγκοσμίου εμβέλειας εκπαιδευτικό κέντρο που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο εξάγει άριστης ποιότητας επιστήμονες αλλά και τους προσελκύει.
Το πρόγραμμα Κεραμέως στις ΗΠΑ
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επίσκεψης στις ΗΠΑ, η κα Κεραμέως θα έχει μία σειρά συναντήσεων με στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης όπως η αναπλ. υπουργός Παιδείας υπεύθυνη για θέματα διεθνών σχέσεων, Σίντι Μάρτεν και η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Λι Σάτερφιλντ, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.
Επιπλέον, θα παραστεί σε συζήτηση με θέμα Συνεργασίες Ελληνο-Αμερικανικών ΑΕΙ στον 21ο αιώνα, ενώ θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους από Johns Hopkins University, Stockton University, University of Pennsylvania, Georgetown University, και William and Marry University.
Η επίσκεψη της υπουργού θα ολοκληρωθεί με συνάντηση-ξενάγηση στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος από τον κ. Tad Stahnke, Διευθυντή του Μουσείου και την κα Ilana Weinberg, υπεύθυνη διεθνών προγραμμάτων και με συνάντηση με εκπαιδευτικούς της ομογένειας.
Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές από το 2022 – υπογραφή MoU: Iαν. 2022.
- Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health) – δρομολογείται η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος και η ενίσχυση ανταλλαγής μαθητών, ερευνητών και μελών ΔΕΠ
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προτπυτχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων και την κοινή επίβλεψη φοιτητών στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΑΠΘ-University of Alabama για την από κοινού διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου "US politics and transatlantic relations after the 2020 elections" (19-20/05/21)
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου “Limits to party autonomy in international commercial arbitration” σε συνεργασία με τον Friedrich Rosenfeld, Global Adjunct Professor at NYU Law in Paris και Visiting Professor στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Οι συνεργασίες με τις ΗΠΑ σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτείνονται στο θερινό πρόγραμμα, «Tech Girls» με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη νεαρών γυναικών (ηλικίας 15-17 ετών) προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στους τομείς STEM, η συνέχιση του διαγωνισμού STEM Stars GREECE, η υλοποίηση του προγράμματος εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας (ACCESS) και η συνέχιση του Future Leaders Exchange Program (FLEX)