Συνομιλίες με 20 εταίρους του από χώρες οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί στην διαδικασία αποχώρησης πολιτών από το Αφγανιστάν, έχει σήμερα στην Γερμανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Ράμσταιν. Μέσω τηκεδιάσκεψης που συντονίζει ο ίδιος από κοινού με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επιχειρηθεί να μπουν οι βάσεις ενός οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν.
Έτερο ζήτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η διεθνής κοινότητα απέναντι στην νέα κυβέρνηση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν. Σε αυτήν, υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Σιρατζουντίν Χακάνι, γιός του ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης του δικτύου Χακάνι, ο οποίος και περιλαμβάνεται στις λίστες καταζητούμενων του FBI για επιθέσεις αυτοκτονίας και δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Στην νέα κυβέρνηση κυριαρχούν πρόσωπα από την εθνοτική ομάδα των Παστούν, από την οποία προέρχονται οι Ταλιμπάν, γεγονός που δείχνει και την υποτίμηση των υπόλοιπων εθνοτήτων. Σε αυτή τη κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε από κοινού και με συντονισμένο τρόπο στην επόμενη φάση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους νέους ηγέτες της Καμπούλ», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι αναζητείται μια κοινή προσέγγιση έναντι των Ταλιμπάν. Στόχος, αυτής της προσέγγισης πρέπει να είναι, όπως είπε ο Μάας, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η διατήρηση των οδών εξόδου (από τη χώρα), η ανθρωπιστική πρόσβαση και ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Ανησυχία Μάας για την επόμενη ημέρα
Πάντως ο Μάας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν μετά και την ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν. «Η ανακοίνωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή άλλων ομάδων και οι βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων στην Καμπούλ δεν είναι σημάδια που επιτρέπουν να είναι κάποιος αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έτερος στόχος του Γερμανού διπλωμάτη είναι να θέσει στην σύνοδο το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα τις ελλείψεις τροφίμων που οφείλονται στην ξηρασία και τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας από την οποία εξαρτώνται πολλά πρόσωπα.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τους Ταλιμπάν, έστω και μόνο για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους, για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι, να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε μεταγενέστερη δέσμευση θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν».