Μετά την αποκάλυψη - σοκ πως 1.000 περίπου υγειονομικοί που εργάζονται σε διάφορα πόστα των νοσοκομείων της Αχαΐας δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, με ποσοστά από 20% έως και 30% του προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» να παραμένουν μη εμβολιασμένοι ενώ η διορία εκπνέει σε έξι ημέρες, έρχονται άσχημα μαντάτα και από το νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου κι εκεί το 20% των γιατρών (κι όχι μόνο των νοσηλευτών!) παραμένει μη εμβολιασμένο. Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς στην Αχαΐα, με τον πρόεδρο της Μιχάλη Γιαννάκο να ζητά παράταση για να πειστούν και οι υπόλοιποι 10.000 περίπου εργαζόμενοι σε Δομές υγείας και νοσοκομείων εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να είναι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.
Στη Μεσσηνία πάλι, όπου ο δείκτης θετικότητας έχει αυξηθεί στο 4,8%, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη των λυμάτων της περιοχής πρέπει να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή 4.000 ενεργά κρούσματα. Ειδικά για την περιοχή της Μεσσηνίας που είναι οδικώς προσβάσιμη και δεν υποχρεώνει τον ταξιδιώτη σε ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο και εργαστηριακούς ελέγχους, η επισκεψιμότητα της έχει ανέβει πάρα πολύ μέσα στον Αύγουστο με τα το επιδημιολογικό φορτίο να έχει... απογειωθεί και τις νοσηλείες να έχουν εξαπλασιαστεί, όπως αναφέρει ο διευθυντής Ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Καλαμάτας, Κώστας Αποστολόπουλος.
Στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων είναι εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση το 51% του πληθυσμού ενώ το 46% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις ποσοστά Ιδιαίτερα απογοητευτικά.
Περισσότερο όμως απογοητευτικό είναι το υψηλό ποσοστό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών την ώρα που το υπουργείο Υγείας και σύσσωμη η κυβέρνηση σκληραίνουν τη στάση τους ανακαλώντας από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις κανονικές άδειες των υγειονομικών που εργάζονται σε Δημόσιες Δομές και ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, με την υποχρεωτική μετάβαση σε καθεστώς αναστολής εργασίας μαζί με την αναστολή του μισθού θα ισχύει χωρίς καμία εξαίρεση από την 1η Σεπτεμβρίου
Κι ενώ μαίνεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ υγειονομικών - λίγων γιατρών και πρωτίστως νοσηλευτών και διοικητικών με την κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - η πανδημία πλέον καθορίζεται ξεκάθαρα από τους ανεμβολίαστους και τις μεταλλάξεις, όπως διαφαίνεται και από το γεγονός ότι από τους 67 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο της Καλαμάτας μόνο οι πέντε έχουν εμβολιαστεί, με τέσσερις ασθενείς να είναι κάτω των 30 ετών, πέντε άνω των 80 ετών κι όλοι οι άλλοι να είναι άτομα στις πιο παραγωγικές ηλικίες.
Η ΠΟΕΔΗΝ θέλει μίνι-παράταση
Από την ΠΟΕΔΗΝ ο Μιχάλης Γιαννάκος συνεχίζει τις εκκλήσεις για μίνι-παράταση μέχρι να πειστούν όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν με τον γενικό γραμματέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να καταγγέλλει ότι εξαρχής το προσωπικό των νοσοκομείων -η ΠΟΕΔΗΝ- δεν ήταν σύμμαχος της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει στηρίξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν τρέξει να εμβολιαστούν από την πρώτη στιγμή.
Το εύλογο ερώτημα που εδώ διατυπώνεται από τους πολίτες της διπλανής πόρτας και όχι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι «Τι παραπάνω περιμένουν να δουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα νοσοκομεία από τις αυξημένες εισαγωγές, τα βαριά περιστατικά, την μάχη των ασθενών στις κλινικές Covid από τη μάχη στις μονάδες εντατικής θεραπείας και από τα υπολείμματα που αφήνει το post Covid σύνδρομο για να πειστούν;».
Απειλές κατά υγειονομικών από αρνητές
Στο ερώτημα που δικαίως σχηματίζεται στο μυαλό του καθενός μας απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης λέγοντας έξω από τα δόντια ότι όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία τον τελευταίο καιρό έχουν δεχτεί απίστευτα σχόλια και στα social media και στο χώρο εργασίας τους, ακόμα και απειλές και υβριστικές παρατηρήσεις από άτομα που παραμένουν αρνητές με μία αδικαιολόγητη εμμονή ειδικά εφόσον πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα. Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι προκύπτει για ανθρώπους οι οποίοι είναι αντιδραστικοί σε όλα έχοντας σαν θεωρία «την αντίδραση για την αντίδραση, με εμμονή και χωρίς πραγματική δικαιολογία».
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θυμίζει σε όλους πως θα μπορούσαμε να πιάσουμε το τείχος ανοσίας στο τέλος της άλλης βδομάδας καθώς καθημερινά η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει τη δυνατότητα διενέργειας 100.000 εμβολίων και από αυτά κάνει μόνο 20.000 με 25.000 εμβολιασμούς καθημερινά, με μία αχτίδα αισιοδοξίας να προκύπτει από το γεγονός ότι από την περασμένη Δευτέρα προς την περασμένη Τρίτη αυξήθηκαν τα κλεισμένα ραντεβού κατά 10.000.
Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ένα ζήτημα το οποίο είναι ουσίας και δεν πρόκειται να δώσει παράταση στην αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών -κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από την αναστολή των κανονικών αδειών των υγειονομικών- προκειμένου να είναι σε θέση τα νοσοκομεία να καλύψουν τις κενές θέσεις που πιθανώς προκύψουν με ανακατατάξεις και μεταθέσεις.
Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας
Στο τραπέζι μάλιστα έρχονται συζητήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (εκπαιδευτικοί, ένστολοι πέραν των σωμάτων ασφαλείας και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους όπως η ενέργεια και η ύδρευση) ώστε να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας καθώς οι μεταλλάξεις που «οδηγούν» την πανδημία αλλάζουν τους κανόνες και δημιουργούν νέα δεδομένα.
Την ίδια ώρα μία καθησυχαστική δήλωση έρχεται εκ μέρους του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Inc Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος διευκρινίζει πως ακόμα κι αν παρουσιαστεί μια μετάλλαξη η οποία έχει ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα εμβόλια, η φαρμακευτική εταιρεία χρειάζεται 95 μέρες από τον εντοπισμό του νέου στελέχους -δηλαδή λίγο παραπάνω από τρεις μήνες- για να αναπτύξει προσαρμοσμένο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει και το νέο στέλεχος. Αυτή η μεγάλη ταχύτητα απόκρισης προκύπτει από την τεχνολογία των mRNA εμβολίων, μία τεχνολογία που καθώς φαίνεται θα επεκταθεί και σε άλλους ιατρικούς τομείς
Σε αυτό το ευαίσθητο σημείο της ανοσιακής διαφυγής που παρουσιάζουν κάποιες μεταλλάξεις εστιάζει και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης από το νοσοκομείο Αττικόν λέγοντας πως πρέπει να πούμε στον κόσμο ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο προστατεύει αλλά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που ακόμα κι αν εμβολιαστούν μπορεί να κολλήσουν, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα νοσήσουν ήπια. Αν αντίθετα δημιουργήσουμε την εντύπωση πως το εμβόλιο μας κάνει άτρωτους, εντείνεται η σύγχυση και δίνουμε τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας.
Σε ποιες περιοχές υπάρξει αύξηση του ιικού φορτίου
Την ίδια ώρα εκτός από την έκρηξη του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρούνται στα Ιωάννινα, κατά 292%, στην Ξάνθη κατά 282% και σε όλη την Κρήτη με κατά μέσο όρο αύξηση πάνω από 200% και το Ηράκλειο να κρατάει τα σκήπτρα με 246%.
Στη νησιωτική Ελλάδα εκτός της Κρήτης, την ανησυχία των ειδικών συγκεντρώνουν και άλλα νησιά με αυξημένους δείκτες θετικότητας όπως η Νάξος με 7.7% η Ικαρία με 6,9%, η Άνδρος με 5,36%, η Ιθάκη με 4,78% η Κάλυμνος με 4,12%, η Μύκονος 4,73% και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Καθώς βρισκόμαστε δυόμιση εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ξεκάθαρο πως η αύξηση του ιικού φορτίου θα μεταφερθεί στις μεγαλουπόλεις με την επιστροφή από τις διακοπές.
Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο Στέλιος Λουκίδης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα νοσοκομεία της περιφέρειας οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και ανελαστικές. Αν για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας από τους 67 covid ασθενείς ο αριθμός των νοσηλευομένων εκτιναχθεί στους 80 τότε θα πρέπει να κλείσει η εφημερία, καθώς δεν θα μπορούν εξυπηρετηθούν άλλοι. Πιο διευρυμένες δυνατότητες έχει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου θα ανοίξει την Παρασκευή 2η μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη ασθενών ενώ θα ανοίξει και νέα κλινική covid.
Μετά την συζήτηση για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι ένστολοι και όσοι εργάζονται σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου όπως είναι η ενέργεια και η υδροδότηση, ο κορονοϊός δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους, καθώς ήδη οι έρευνες δείχνουν πως τελικά τρίτη δόση θα χρειαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και όχι μόνο η ανοσοκατασταλμένοι, αφού η προστασία που προσφέρουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνεται μετά το εξάμηνο. Φαίνεται λοιπόν πως κάποια στιγμή θα κληθούν να εμβολιαστούν μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού με τα mRNA εμβόλια με ενισχυτική δόση ενώ 3η δόση χρειάζεται και το μονοδοσικο εμβόλιο της Johnson και Johnson, για να αυξηθεί κατά εννιά φορές η παραγωγή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.