O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, ενώ χθες συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές, οι οποίοι θα έχουν ξανά συνάντηση αύριο.
Αναφερόμενος στη συνάντηση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, ο κ. Eide τη χαρακτήρισε «ιστορική», σημειώνοντας ότι «δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε αυτή τη μορφή. Τους δέχθηκαν στο υψηλότατο επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Γιούνκερ. Οι διαπραγματευτές είχαν πολύ καλές συζητήσεις μαζί, παρουσιάζοντας τις απόψεις όχι τις κάθε πλευράς, αλλά τις κοινές απόψεις».
Πρόσθεσε ότι πήραν διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τη δουλειά που επιτελείται στην Κύπρο όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά και τεχνοκρατικής, όπως είναι οι προετοιμασίες για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η στήριξη της ΕΕ.
Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης, είπε ότι εξετάζεται συνδυασμός πραγμάτων, όπως, για παράδειγμα, εισφορές από χώρες και από τον ιδιωτικό τομέα.
«Στην Κύπρο μιλάτε για το κόστος της λύσης, ωσάν και θα χάνατε χρήματα. Η πραγματικότητα είναι πως όλες οι οικονομικές μελέτες, που υποστηρίζεται ένθερμα από διεθνείς οικονομολόγους, λένε ότι εν καιρώ η λύση θα επιφέρει περισσότερο πλούτο από ότι η μη λύση. Έχοντας ένα ενωμένο νησί, εν ειρήνη εσωτερικά, αλλά και με τους γείτονες του θα δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ευημερία.
Το μόνο θέμα είναι ότι χρειάζονται αρχικά κεφάλαια, για να γίνει η αρχική επένδυση. Και αυτά είναι χρήματα που θα έρθουν στο νησί, δεν θα φύγουν από το νησί», είπε ο κ. Eide.
Πρόσθεσε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι δύο πλευρές.
Ερωτηθείς αν η επανενωμένη Κύπρος θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Eide παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί τη βάση για όλες τις συζητήσεις.
Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες βρίσκονται σε στάδιο, όπου ο λαός πρέπει να ενημερωθεί, είπε ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν θέματα στις διαπραγματεύσεις που είναι περίπλοκα και αλληλένδετα, που γίνονται αντιληπτά μόνο αν τα αντικρίσεις σε ευρύ πλαίσιο.
Ανέφερε ότι αυτά τα θέματα εναπόκεινται στους ηγέτες και το θέμα της δημόσιας επικοινωνίας είναι κάτι που θα συζητήσουν, ενώ επεσήμανε ότι στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι η δημόσια επικοινωνία για αυτό το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας.