«Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα επιτέλους μπορεί να ανακοινώσει μια επιτυχία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού είναι γεγονός. Και η Ελλάδα θα είναι, το πιθανότερο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα το ενεργοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα σε ρόλο προτύπου: Από τον Ιούνιο ξεκινά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού», το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο συνεργάζεται με πλήθος τοπικές γερμανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι:
«Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη πολύ σύντομα οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να κατεβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό και να το εκτυπώνουν αν το επιθυμούν. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR».
Σ. Μισέλ: «Σημαντική κατάκτηση» το ψηφιακό πιστοποιητικό
Αναλυτικότερα, πριν από μια εβδομάδα χώρες-μέλη της ΕΕ και ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το οποίο θα περιέχει στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την ανάρρωση από τον κορονοϊό. Οι διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε όσους προσκομίζουν το πιστοποιητικό είναι υπόθεση κάθε χώρας-μέλους. Το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως ταξιδεύουν χωρίς αυτό, θα πρέπει να υπολογίζουν με περιορισμούς, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Επισήμως το πιστοποιητικό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται υπόψιν από την 1η Ιουλίου. Εντούτοις η Αθήνα δεν θέλει να περιμένει μέχρι τότε. Στη παρουσίαση του πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σημειωτέον ότι «τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα πριν την 1η Ιουλίου». Πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε κάνει λόγο για τις 20 Ιουνίου.
Στη δε παρουσίαση την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό «υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας». Υπενθυμίζεται πως στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο πρώτος μάλιστα χαρακτήρισε το πιστοποιητικό «σημαντική κατάκτηση». Αντιστοίχως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θύμισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό βασίζεται σε πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε ότι «τον Ιανουάριο ελάχιστοι πίστεψαν αυτή την ιδέα».