Ερωτήματα εγείρει η απόφαση των αρμόδιων ελληνικών αρχών να μην συμμετάσχουν στον κοινό πυροσβεστικό στόλο που δημιουργεί η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.
Σύμφωνα με την Καθημερινή η ΕΕ συνέστησε κοινό στόλο εναέριων μέσων πυρόσβεσης ο οποίος αποτελείται από επτά αεροσκάφη τα οποία προέρχονται από Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται νέα προσθήκη επιπλέον υλικού.
Όπως τονίζει η εφημερίδα η Ελλάδα επέλεξε να μείνει εκτός της συγκεκριμένης δομής και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι έθετε συνεχώς το θέμα στις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους χωρίς όμως να πάρει θετική απάντηση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescEU καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας» επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να πιέσει ένα κράτος - μέλος να συμμετάσχει, καθώς αυτό αποτελεί εθνική απόφαση.
Με την επιλογή αυτή, για την οποία, σύμφωνα με την Καθημερινή δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος, η Ελλάδα αφενός θα παραμείνει στο σύστημα εθελοντικής προσφοράς αεροσκαφών σε περίπτωση πυρκαγιών που εναπόκειται στην καλή διάθεση και τις δυνατότητες των άλλων χωρών, αφετέρου χάνει και την ευκαιρία να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης.
Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία