Η Ελλάδα αρνήθηκε την ευκαιρία να αποκτήσει τεχνογνωσία από το CERN

Η Ελλάδα αρνήθηκε την ευκαιρία να αποκτήσει τεχνογνωσία από το CERN

«Όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στη χώρα μας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, είπε η Ελλάδα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και στο Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας.

Σημειώνεται πως όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ' αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο skai.gr ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο CERN, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, πέραν των διαφόρων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική για την διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου.

Και μια τέτοια υποδομή είναι αυτή που αρνήθηκε η Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954), με αποτέλεσμα να την διεκδικούν σήμερα κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές.

AP Photo/Anja Niedringhaus,file