Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία θα διαπραγματευόταν με τη Ρωσία, ώστε να καταφέρει να εγκαθιδρύσει μια πιστωτική γραμμή αφενός και αφετέρου θα αναζητούσε τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να γίνεται η καταβολή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, στην περίπτωση που τελικά οι συνομιλίες κατέρρεαν, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».
Το σχέδιο Βαρουφάκη για χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών είχε απορριφθεί διότι εθεωρείτο βέβαιο πως οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες και για τον λόγο αυτό, έστω και σε πρώϊμο στάδιο, επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ του Νομισματοκοπείου, τα οποία, όμως, δεν είχαν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ενημερωμένος για την πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε κινήσεις οι οποίες θα παραβίαζαν το πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ, πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, και για το λόγο αυτό αποφάσισε να κινηθεί. Αρχικά, στις 26 Ιουνίου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, προχωρώντας στην υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος, ενώ παράλληλα θα εζητείτο από τον ίδιο να υπογράψει σχετική νομοθετική πράξη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του σε οποιοδήποτε έγγραφο έθετε την παραμονή της χώρας στο ευρώ εν αμφιβόλω. Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, επικοινώνησε με τον άλλωστε πολιτικό του προϊστάμενο και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμένο, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τον κ. Πικραμένο να μάθει πώς νομικά θα μπορούσαν οι θιασώτες του διπλού νομίσματος να κάνουν πράξη τις επιθυμίες τους. Δύο ημέρες πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος ο κ. Πικραμένος απήντησε, δια δικηγόρου απεσταλμένης του, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι το σύνταγμα δεν παίρνει θέση αναφορικά με την αναστροφή εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και τα σχετιζόμενα με την έκδοση νομίσματος ορίζονται με νόμο και κατά συνέπεια απαιτούν απλή πλειοψηφία.
Εκείνη την εποχή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πληροφορείται για ενδεχόμενο σχέδιο κατάληψης του Νομισματοκοπείου και χρήσης των αποθεματικών που την εποχή εκείνη έφταναν στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Μην μπορώντας να επαληθεύσει την πληροφορία, έσπευσε να θέσει σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τους υπαλλήλους ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, ο Γιάννης Ραχωβίτσας πρώην υπαρχηγός της ΕΛΑΣ και σύμβουλος ασφαλείας της ΤτΕ επικοινώνησε με τους αρμόδιους στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τους ενημέρωσε για τις πληροφορίες, ώστε να είναι έτοιμοι, αν παραστεί ανάγκη, να φτάσουν στο σημείο εντός ελαχίστων λεπτών. Ο συναγερμός έληξε στις 14 Ιουλίου, οπότε και η υπόθεση Νομισματοκοπείο ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εφέρετο ότι θα ήταν ο επικεφαλής των "απαλλοτριωτών" χαρακτήρισε την υπόθεση μυθεύματα.
Ταξίδια για την έκδοση νομίσματος
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, έγιναν προετοιμασίες για την έκδοση νέου νομίσματος. Τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικές ηπείρους και οι επαφές με εταιρείες που σχετίζονται με την έκδοση νομισμάτων έδειξαν ότι θα απαιτείτο, τουλάχιστον, ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Οι επαφές αυτές ήταν εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Παράλληλα, έγιναν επαφές με χώρες της Λατινικής Αμερικής για την προμήθεια κρέατος, πετρελαίου και φαρμάκων. Ωστόσο, αυτοί που είχαν αναλάβει τις επαφές αυτές αντελήφθησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση ουδενός εκ των σχεδίων αυτών, διότι, προφανώς φοβήθηκε ότι θα αποχωρούσαν πολλά στελέχη της κυβέρνησης και ενδεχομένως θα προσχωρούσαν στον σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του.
Λίγο πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ζητήσει από τον ΟΤΕ όλο το χαρτογραφημένο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του οργανισμού, ενώ υπήρχαν υπόνοιες για κατάληψη των τελωνείων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης γνώριζε, ήδη, από την 28η Ιουνίου, ότι τα capital control ήταν αναπόφευκτα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος αναφέρει ότι ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, στη συνάντηση του ιδίου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε συζητηθεί η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά με τρόπο "ομαλό και αναστρέψιμο".
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προκάλεσε τον θυμό του πρωθυπουργού όταν διεπίστωσε ότι στην ΠΝΠ που αναφερόταν στους κεφαλαιακούς ελέγχους δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εβδομαδιαίο ποσόν που θα μπορούσαν να "σηκώνουν" ανά εβδομάδα οι συνταξιούχοι. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός οικονομικών ισχυρίστηκε ότι τότε είχε εισηγηθεί τη λήψη αντίμετρων για να αναγκαστούν οι ευρωπαίοι να έρθουν σε συμβιβασμό. Τα αντίμετρα αυτά ήταν η αναδιάρθρωση των, υπό ελληνικό δίκαιο, ομολόγων, η επιβολή ενός ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών και η ανάκτηση του ελέγχου της ΤτΕ. Στο "πολεμικό συμβούλιο", όπως το χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Skai -στο οποίο μετείχαν έξι άτομα τα οποία παραμένουν άγνωστα- στις προτάσεις του αντιτάχθηκε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος τελικώς κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στο "πολεμικό συμβούλιο" των έξι, τόνισε ότι δεν συνεδρίασε ποτέ και τονίζει ότι "γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία". Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει άγνοια για την διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά και της συνεδρίασης του "πολεμικού συμβουλίου" και καταλήγει ότι αν έγινε μια τέτοια ψηφοφορία "δεν είναι τρόπος αυτός να παίρνει αποφάσεις και ιδιαίτερα τέτοιου βάρους, μια κυβέρνηση παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα".
Τα ερωτήματα που παραμένουν
Παρά τις αποκαλύψεις και τα σενάρια πολλά είναι τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις, τόσο από τον κ. Βαρουφάκη, όσο και από άλλα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως ποιό είναι το περιεχόμενο του πορίσματος της περιβόητης επιτροπής Grexit, το οποίο παραδόθηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη την περασμένη άνοιξη, καθώς και πόσοι και ποιοί άλλοι συμμετείχαν στην επιτροπή αυτή πέραν του Τζέημς Γκαλμπρέϊθ; Ποιοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στο αποκαλούμενο, από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, "πολεμικό συμβούλιο" και ποιός ήταν ο δεύτερος που υποστήριξε την εισήγησή του, με δεδομένο ότι Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει άγνοια για την ψηφοφορία και για την συνεδρίασή του; Αν αληθεύει ότι πρότεινε την επαναφορά της ΤτΕ υπό εθνικό έλεγχο και αν υπήρχε στα σκαριά υπουργική απόφαση ή σχέδιο νόμου για παράλληλο νόμισμα ή παράλληλο, ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών; Και βέβαια, επανέρχεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο Γιάνης Βαρουφάκης να έκανε κινήσεις και να μην τις γνώριζε ο πρωθυπουργός;