Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να βοηθήσουν την Λιβύη να ανασυστήσει το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα της ώστε να αντιμετωπίσει τους παράνομους διακινητές μεταναστών, μετά την έκκληση για τη χορήγηση βοήθειας που έκανε η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί «τις επόμενες μέρες».
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισήμαναν πως θα χρειαστεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπορούν να καταδιώκουν διακινητές όπλων στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Το συμβούλιο σηματοδότησε την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να σταματήσουν τη δράση των διακινητών μεταναστών μέσω της ναυτικής επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο.
Οι υπουργοί υπογράμμισαν «την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχείρηση Σοφία για να εμποδιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των δικτύων διακίνησης και για να συμβάλλει στη γενικότερη ασφάλεια με τη βοήθεια των νόμιμων αρχών της Λιβύης».
Ο Φάγεζ Σεράι, πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της Λιβύης, που δεν έχει ακόμη κατορθώσει να εγκαθιδρύσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης, σε επιστολή του προς την Μογκερίνι ζήτησε την αποστολή ναυτικής βοήθειας, και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Το λιμενικό σώμα της Λιβύης είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε την ασφάλεια στα ύδατα της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Μπορούμε να προσφέρουμε εκπαίδευση, εξοπλισμό και επιπλέον τεχνική υποστήριξη», πρόσθεσε.
Τα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή Σοφία διεξάγουν επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη, αλλά απέχουν πολύ για να καταστρέψουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων, να τους συλλάβουν ή να εκτρέψουν την πορεία των μεταναστών την οποία ακολουθούν στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν διά θαλάσσης τις ακτές της Ευρώπης.
Η Ιταλία έχει εκφράσει την προθυμία της να στείλει περίπου 5.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και του λιμενικού για να βοηθήσει την πάλαι ποτέ αποικία της. Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία τονίζουν πως η ανάληψη δράσης για την εκπαίδευση αστυνομικών, συνοριοφυλάκων ή στρατιωτικών θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η τύχη των μεταναστών που εντοπίζονται και διασώζονται κοντά στις βορειοαφρικανικές ακτές: δεν είναι δυνατό να επιστρέφονται με ασφάλεια στην Λιβύη, εξαιτίας του χάους που επικρατεί στην χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ