Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει μια σύνοδο υπουργών των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα "πριν από τα Χριστούγεννα", ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.
"Μίλησα τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και θα συγκαλέσω μια σύνοδο υπουργών (των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας JCPOA) πριν από τα Χριστούγεννα για την επανεργοποίηση αυτής της συμφωνίας", εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
"Αυτή η συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη", δήλωσε.
Συνεδρίαση της μικτής επιτροπής για την JCPOA έχει προγραμματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου στη Βιέννη. "Θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των χωρών της E3+2 (Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας) και του Ιράν υπό την προεδρία της Γερμανίδας Χέλγκα Μαρία Σμιτ, γενικής γραμματέως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης", διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του Ζοσέπ Μπορέλ.
"Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διατήρηση της JCPOA και για τον τρόπο διασφάλισης της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας από όλα τα μέρη", εξήγησαν.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της υπουργικής συνόδου ούτε τον τόπο διεξαγωγής της.
Το κλίμα είναι τεταμένο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 με την Τεχεράνη και μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν απάντησε σε αυτό με την αποδέσμευσή του από τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, κυρίως σε σχέση με τον περιορισμό του εμπλουτισμένου ουρανίου.
Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς το ιρανικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει τέλος στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καθώς και να "παράγει και να αποθηκεύει τουλάχιστον 120 κιλά ετησίως ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20%" με ισότοπο 235 "για τις ειρηνικές ανάγκες της εθνικής βιομηχανίας".