Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν μια οργανωμένη εκστρατεία πυρπόλησης και αφανισμού των χωριών της φυλής των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ, όπου διεξάγονται σκληρές και πολύνεκρες συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ενώ ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση να σταματήσει η «εθνοκάθαρση».
Η διεθνής οργάνωση ανέφερε ότι πρόκειται για στοιχεία που αποδεικνύουν την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να εκδιώξουν από τη χώρα την μειονοτική μουσουλμανική ομάδα. Ο στρατός, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι καταπολεμά τους μαχητές και αναφέρει ότι δεν στοχεύει τους πολίτες Ροχίνγκια, αλλά τους αντάρτες που ξεκίνησαν να μάχονται εναντίον τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 400.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές από τότε που ξεκίνησε η βία τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τουλάχιστον το 30% των χωριών που κατοικούσαν οι Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν είναι τώρα άδειο.
Σημειώνεται ότι αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που τα μέλη της συγκεκριμένης εθνικής και θρησκευτικής μειονότητας μετοίκησαν στην Μιανμάρ, δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα και διώκονται ως «παράνομοι μετανάστες».
Η κυβέρνηση της χώρας, πάντως, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταδικάζουν την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Παράλληλα, αρκετοί ζητούν να αφαιρεθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που είχε απονεμηθεί το 1991 στη νυν πρωθυπουργό Aung San Suu Kyi, η οποία μάλιστα ακύρωσε την παρουσία της στη γενικής συνέλευση του ΟΗΕ, υπό τον φόβο των επικρίσεων που αναμενόταν να δεχθεί.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, είπε ότι αυτή η στιγμή είναι καθοριστική για τη δημοκρατία της Μιανμάρ και ότι πρέπει αμέσως να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια.
Μια μέρα νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, δήλωσε ότι οι Ροχίνγια είναι αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση και ότι οι επιθέσεις εναντίον τους είναι απαράδεκτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ζητήσει επείγουσα δράση προκειμένου να τερματιστεί η βία -ωστόσο, δεν καταδίκασε ρητά την Μιανμάρ ούτε επέβαλε κυρώσεις, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει φιλικά την κυβέρνησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα και το Isis, είχαν ζητήσει από τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν υπέρ των ομόθρησκών τους -όμως, οι αντάρτες Ροχίνγκια είχαν απορρίψει την «προσφορά», τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν καμία βοήθεια από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Με πληροφορίες από skai.gr