Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη

Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη

Κάτι αλλάζει στη ΔΕΗ κι αυτό δεν αφορά μόνο στους οικονομικούς της δείκτες (ο Γ. Φιντικάκης εξηγεί γιατί είναι το απόλυτο turnaround story

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τεχνολογικού και πολιτιστικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, και το ίδιο θέλει να πράξει και σήμερα. Συνεχίζοντας την παράδοση που διαθέτει στη στήριξη του πολιτισμού, η εταιρεία ανακοίνωσε ανοιχτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας, με σκοπό να προσελκύσει και να ενισχύσει καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημιουργοί κάθε μορφής τέχνης (ζωγραφική, video, street art, design, γλυπτική, installations, µικρογλυπτική, φωτογραφία, νέα µέσα, performance, κ.λπ.) καλούνται να αντλήσουν έμπνευση από το σήμα, τα γραφιστικά στοιχεία της εταιρικής της ταυτότητας αλλά και όσα η εταιρεία συμβολίζει: την ενέργεια, το φως και έμμεσα την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο.

Ως πηγή έμπνευσης προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία της μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Η πρόσκληση που απευθύνει είναι ανοιχτή και αποσκοπεί στη δημιουργία έργων τέχνης που θα εμπεριέχουν στη θεματική ή και στην υλική τους υπόσταση κομμάτια αυτής της πορείας.

Προσκαλεί τους δημιουργούς να μελετήσουν τη διαδρομή της ΔΕΗ μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που διατηρεί στο ιστορικό αρχείο της, τις εικόνες των εικαστικών έργων που έχει στην ιδιοκτησία της, των διαφημίσεών της, των ανενεργών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων της, τα οποία σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς.

Πολύς κόσμος γνωρίζει τη συµβολή της στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά όχι του δεσµούς που διατηρεί από πολύ νωρίς µε την τέχνη ευρύτερα, αφού πέραν των καθαυτών έργων τέχνης που µπορεί να κοσµούσαν γραφεία και αίθουσες, η ∆ΕΗ έχει σταθερή παράδοση στις αναθέσεις έργων σε καλλιτέχνες για τη διακόσµηση των περιπτέρων της στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε φωτογράφους και σκηνοθέτες για την καταγραφή των µεγάλων της έργων, κτηρίων, δικτύου και µηχανηµάτων, και των εργαζοµένων της.

Στην ανοιχτή πρόσκληση «Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ» που έχει διάρκεια έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, η επταμελής Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της εταιρείας και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών: τους εικαστικούς Νίκο Ναυρίδη και Ηλία Παπαηλιάκη, τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, τον γραφίστα Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, την ιστορικό – βιομηχανική αρχαιολόγο Μαρία Μαυροειδή, την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την έκφραση των αξιών της ΔΕΗ.

Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα ενημερωθούν οι δημιουργοί που επελέγησαν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας -στις περιπτώσεις που χρειάζεται- ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ∆ΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ∆ΕΗ. Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή.

Με το τέλος του διαγωνισμού θα επιλεγούν έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2021-22. Από το σύνολο των έργων που θα κατατεθούν πρόκειται να αναδειχθούν πέντε νικητές, οι οποίοι θα μοιραστούν το ποσό των 20.000€.

Στη σελίδα https://art.dei.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, να ενημερωθούν για τους όρους και τις διαδικασίες, να γνωρίσουν τα μέλη της επιτροπής και να κατεβάσουν αρχειακό υλικό.