Επιμένει η βελγική περιφέρεια της Βαλονίας να μην δίνει το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), αγνοώντας την προθεσμία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την Παρασκευή για την επικύρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν να βρεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας.
«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε μέχρι την Παρασκευή. Αυτό είναι παράλογο. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς» δήλωσε σήμερα ο τοπικός πρωθυπουργός του γαλλόφωνου Βελγίου Πωλ Μανιέτ στο βελγικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.
Η άρνηση των Βαλόνων θέτει σε κίνδυνο την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Νομίζω ότι θα ήταν λογικό να αναβληθεί επ ''αόριστον η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Καναδά της 27ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι που θα μοιάζει με μια σύγκρουση», δήλωσε επίσης ο Μανιέτ. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Τριντό δε θα έρθει στις Βρυξέλλες εάν μέχρι το Σάββατο δεν υπάρχει συμφωνία.
«Είναι πολύ σημαντικό να περάσει αυτή η συμφωνία. Είναι η καλύτερη εμπορική συμφωνία που έχουμε και είναι επίσης καλή για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε από την πλευρά του σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν επισημαίνοντας πως η Επιτροπή καλεί παράλληλα τους ηγέτες της ΕΕ να επικαιροποιήσουν τα εργαλεία εμπορικής άμυνας. «Το εμπόριο πρέπει να είναι ελεύθερο αλλά και δίκαιο» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Επίθεση στην γαλλόφωνη κυβέρνηση του Βελγίου εξαπέλυσε συγχρόνως η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd στο κύριο άρθρο της για το «άκρως ζημιογόνο», όπως το χαρακτηρίζει, βέτο που ασκεί στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, με την στάση της η Βαλονία απομονώνεται εντελώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ακόμα και η Ελλάδα, της οποίας ηγείται ένας «κομμουνιστής», όπως αναφέρει, πρωθυπουργός, δεν εγείρει προσκόμματα και εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει. Διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί στο κύριο άρθρο της η επίσης ολλανδόφωνη De Morgen, υποστηρίζοντας ότι είναι «εξόχως υποκριτικό» για ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το N-VA να ασκούν κριτική στους Βαλλόνους επειδή προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους λειτουργώντας αυτόνομα όπως ακριβώς επιθυμούν και οι ίδιοι οι φλαμανδοί Εθνικιστές για την Φλάνδρα. Κατά την εφημερίδα, η όλη συζήτηση για την στάση της Βαλλονίας άπτεται του πυρήνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, θέτοντας το θέμα του κατά πόσον ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή ακόμα και μια περιφέρεια όπως η Βαλονία, δικαιούται να λέει «όχι» όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη λέει «ναι».
Σε ό,τι αφορά το γαλλόφωνο Τύπο, η La Libre Belgique υιοθετεί μια σχετικά αρνητική και ειρωνική στάση. Ο συντάκτης διερωτάται μάλιστα με ποια χώρα θα μπορούσαν να συνάψουν οι Βέλγοι εμπορική συμφωνία, αν όχι με τον Καναδά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα «ξαδέλφια μας» στο Κεμπέκ περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού την εν λόγω συμφωνία, προκειμένου να καταφέρουν να ξεφύγουν λίγο από την εμπορική κυριαρχία των Αμερικανών. Τέλος, η Le Soir σχολιάζει ότι η στάση αυτή της Βαλονίας, ανεξαρτήτως του αν είναι δικαιολογημένη ή όχι, εμπνέει τουλάχιστον σεβασμό και θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλες πολιτικές αρχές, αφού μία μικρή βελγική περιοχή συμπεριφέρθηκε ως ενήλικας, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να γίνει θύμα μιας Ευρώπης οδοστρωτήρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ