«Το Ανώτατο Δικαστήριο που κατέλαβαν εξτρεμιστές ετοιμάζεται να ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ και να επιβάλει τις ακροδεξιές, αντιδημοφιλείς απόψεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ώρα τα εκατομμύρια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην άμβλωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί. Δεν θα γυρίσουμε πίσω - ποτέ». Μαχήτρια η γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Γουόρεν, βγάζει δύναμη στη δήλωσή της για την επικείμενη απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται, στην ουσία, να τις απαγορεύσει.
Μισόν αιώνα ισχύει η ελευθερία στη διακοπή μιας κύησης σε πρώιμα στάδια για οποιοδήποτε λόγο στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη και «πατρίδα της Ελευθερίας». Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή μια γυναίκας στο τι θα κάνει με το σώμα της. Υπάρχουν βεβαίως και οι θρησκευτικές αντιλήψεις, που δεν επιτρέπουν την άμβλωση. Αλλά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε πει δεν είναι α λα καρτ, τοποθετούνται πάνω από κάθε θρησκευτική, ιδεολογική φιλοσοφική ή άλλη αντίληψη. Επομένως, το θέμα εθεωρείτο λήξαν. Μέχρι τώρα.
Η διαρροή εγγράφου με την εισήγηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εισήγηση που θέτει περιορισμούς και πρακτικά απαγορεύει την άμβλωση, ξεσήκωσε θύελλα στην Αμερική. Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο δικαστής Άλιτο, εκφράζει τη γνώμη της πλειοψηφίας υπέρ της ανατροπής της απόφασης Roe v. Wade από το 1973, η οποία επέτρεψε σε ομοσπονδιακό επίπεδο τις αμβλώσεις.
Οι μεν γυναίκες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγάγει περηφανή νίκη τότε, πλην το ζήτημα δεν έκλεισε ποτέ. Μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και οργανώσεις πολιτών πίεζαν και πιέζουν υπέρ της ανατροπής της απόφασης. Σχεδόν ένας στους δύο ρεπουμπλικανούς (47%) τάσσεται κατά της άμβλωσης, για ιδεολογικούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως είπαμε.
Κάθε φορά που η συντήρηση σηκώνει κεφάλι, προσπαθεί να πλήξει τα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια συντηρητικές πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους που θέτουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις. Τελευταίο δείγμα το Τέξας και η Οκλαχόμα, που πλέον επιτρέπουν τις αμβλώσεις μόνο ως την 6η εβδομάδα κύησης, δίνοντας ασφυκτικά όρια στις γυναίκες, οι οποίες ίσως και να μην γνωρίζουν ως τότε την εγκυμοσύνη τους.
Και τώρα, έρχεται το Ανώτατο Δικαστήριο να θέσει ανάλογους περιορισμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Εκεί την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς αρκετοί δικαστές - και ο επικεφαλής - διορίστηκαν από τον Τραμπ. Αυτή τη στιγμή, το δικαστήριο έχει την πλέον συντηρητική σύνθεση όλης της ιστορίας του.
«Οι ψήφοι των διορισμένων από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστών για την ανατροπή της απόφασης θα μείνουν στην ιστορία ως βδέλυγμα, μία από τις χειρότερες και πιο βλαβερές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, και οι δύο Δημοκρατικοί.
Η απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973 αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ικανότητα μιας γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Όμως, το Μισισίπι ζήτησε απαγόρευση άμβλωσης μετά την 15η εβδομάδα κύησης. Εάν το πετύχει, που αυτό θα συμβεί όπως όλα δείχνουν, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Θα πρέπει όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, επιτρέποντας τις αμβλώσεις. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε 20 χρόνια. Έτσι, οι 12 πολιτείες που τις επιτρέπουν, θα αποτελούν μειοψηφία. Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ, Δημοκρατική, είπε στο Twitter ότι η Νέα Υόρκη «θα εγγυάται πάντα» το δικαίωμα στην άμβλωση.
«Πρόκειται για μια απολύτως επαίσχυντη επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμά μας στην επιλογή και θα το πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε», είπε η Χότσουλ.
Πού είναι η ουσία του ζητήματος; Στο ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να κυοφορεί το παιδί που συνέλαβε. Σε αντίθετη περίπτωση, και συμβαίνει σε κάποια κράτη του κόσμου, δεν επιτρέπεται η επέμβαση ούτε αν πρόκειται για βιασμό, αιμομιξία, ή αν από την εγκυμοσύνη κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Αν δηλαδή η μητέρα πάσχει από σοβαρή νόσο (καρδιά, καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια, κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια) δεν θα μπορεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη.
Θα πείτε είναι η άμβλωση αντισυλληπτική μέθοδος; Προφανώς και δεν είναι, ωστόσο η ελευθερία των γυναικών συνίσταται στο να αποφασίζουν τι θέλουν να γίνει μετά τη διάγνωση. Χωρίς, μάλιστα, να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Σημαίνει επίσης πως οι γυναίκες θα προβαίνουν σε επεμβάσεις παράνομα, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, και, βεβαίως, της υγείας τους. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες και είναι από τα πλέον σπαρακτικά θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Όσο για τις ΗΠΑ, ένα δικαίωμα όπως η άμβλωση θα παίξει τον δικό του ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία - που είναι τον Νοέμβριο. Ένα ζήτημα δικαιωμάτων δηλαδή, θα πέσει σε ένα φαύλο πολιτικό πεδίο μάχης. Και το σημαντικότερο: οι γυναίκες μετατρέπονται σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας.
Αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών κάνουν διαδηλώσεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, με ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να φωνάζουν «η απόφαση υπέρ πρέπει να καταργηθεί» και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων να φωνάζουν «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη». Ο περιορισμός της πρόσβασης στις αμβλώσεις θα επηρεάσει πιο έντονα τις φτωχές γυναίκες, λένε οι ερευνητές.
Ούτε συζήτηση βέβαια πως αν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ήταν εν ζωή, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει αρνητικό αποτέλεσμα. Η σεβάσμια δικαστής υπερασπιζόταν πάντοτε το δίκιο σε όλη τη μακρά και θαυμαστή καριέρα της.
Τι έχει σειρά; Προφανώς οι γάμοι των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων. Θλιβερό, σε μια χώρα που θέλει να αποτελεί πρότυπο…