Τη δυνατότητα και τη βούληση της Ελλάδας να αναλάβει ρόλο-κλειδί στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ως forum ο ASEM (Asia-Europe Meeting), προωθώντας τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, ιδίως μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων και της ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών, προέταξε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο της 13ης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών του ASEM που διεξάγεται από χθες στη Μιανμάρ και ειδικότερα στη δεύτερη σύνοδο της ολομέλειας με θέμα «Τρίτη Δεκαετία του ASEM: Καθιστώντας την Εταιρική Σχέση του ASEM περισσότερο δυναμική και συνεκτική».
Ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στη σημασία της «συνδεσιμότητας» ("connectivity") είπε ότι αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ναυαρχίδα για την περαιτέρω προώθηση των στόχων, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ASEM, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Ασιάτες, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί για αριθμό συγκεκριμένων έργων που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της συνδεσιμότητας, είτε με την κυριολεκτική της έννοια (hard connectivity), όπως δηλαδή τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, είτε με την ευρύτερη έννοιά της (soft connectivity), η οποία συμπεριλαμβάνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις επαφές μεταξύ πολιτών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι και φυσική πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, πόλος σταθερότητας στην περιοχή, με τεράστια τεχνογνωσία ως κράτος/μέλος της ΕΕ «μπορεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ηπείρων σε πληθώρα τομέων και επ΄ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών».
Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει κέντρο για την πολιτιστική και την τεχνολογική συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών-μελών του ASEM». «Η χώρα μου» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης «αντιλαμβάνεται αυτή τη συνδεσιμότητα ως ιδιαίτερα σημαντικό όχημα για την τόνωση, όχι μόνον του οικονομικού τομέα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, που η Ελλάδα διανύει σταθερή πορεία εξόδου από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και των τομέων του πολιτισμού, των επιστημών και της έρευνας».
Παράλληλα εξέθεσε τις ωφέλειες από την αξιοποίηση του πολιτισμού, ως μέσου συνδεσιμότητας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, όπως κατέδειξε, όπως είπε, το Forum Αρχαίων Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία SOOC