Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα σε μια αιγυπτιακή εκκλησία για τις κηδείες 24 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της κυριότερης κοπτικής εκκλησίας στο Κάιρο, ενώ οργισμένοι επιζώντες κατηγόρησαν τις αρχές για κενά ασφαλείας.
Χριστιανοί με δάκρυα στα μάτια συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου στο Κάιρο όπου ο πάπας προκαθήμενος της κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β'' προσευχήθηκε πάνω από τα ξύλινα φέρετρα με τις σορούς των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης μιας από τις πιο φονικές εναντίον της χριστιανικής μειονότητας που σημειώθηκαν πρόσφατα.
Στους τοίχους είχαν αναρτηθεί πανό με τα ονόματα των νεκρών, ανάμεσά στους οποίους ήταν και πολλές γυναίκες.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μάντινατ Νασρ οργισμένοι επειδή δεν τους επιτράπηκε να εισέλθουν στην εκκλησία, καθώς η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με προσκλήσεις για τις οικογένειες των θυμάτων.
Οργή επικρατούσε επίσης και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες.
Πέντε επιζώντες στο νοσοκομείο Νταρ αλ-Σέφα δήλωσαν πως η αστυνομία δεν είχε πραγματοποιήσει τους συνήθεις ελέγχους καθώς η εκκλησία είχε πολύ κόσμο λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας.
«Υπήρχε πολύς κόσμος έτσι ο κόσμος έμπαινε χωρίς να υποβληθεί σε σωματική έρευνα», δήλωσε ο Μίνα Φράνσις που βρισκόταν στον καθεδρικό ναό μαζί με τη μητέρα του η οποία σκοτώθηκε από την έκρηξη.
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη σε ένα παρεκκλήσι που γειτνιάζει με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, τη μεγαλύτερη εκκλησία του Καΐρου και έδρα του πάπα και πατριάρχη των κοπτών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως τουλάχιστον έξι παιδιά περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η βόμβα που περιείχε τουλάχιστον 12 κιλά TNT πυροδοτήθηκε στον γυναικωνίτη της εκκλησίας.
Το πάτωμα του παρεκκλησιού ήταν γεμάτο μπάζα από σπασμένα τζάμια, τα ξύλινα στασίδια του διαλύθηκαν, οι κολόνες του μαύρισαν από τους καπνούς. Εδώ κι εκεί σκόρπια παπούτσια και κηλίδες αίματος.
«Ο Θεός να φυλάει την Αίγυπτο από το κακό και να προστατεύει όλους τους Αιγυπτίους», είπε ο Ταουάντρος στη δημόσια τηλεόραση χθες, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στην Αίγυπτο από την Ελλάδα. «Σε καιρούς σαν κι αυτούς στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον, στεκόμαστε μαζί και συλλυπούμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή τη θλίψη θα τη μοιραστούμε μαζί».
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και δεσμεύθηκε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αναμένεται να συμμετάσχει σε μια δημόσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων αργότερα σήμερα.
Ο Σίσι διεξάγει μάχες σε πολλά μέτωπα. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του έχουν προκαλέσει την οργή των φτωχών, η καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή ενώ αντάρτικο μαίνεται στο Βόρειο Σινά, υπό την ηγεσία του αιγυπτιακού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Κάιρο και κάλεσε τους υποστηρικτές της τις τελευταίες εβδομάδες να εξαπολύσουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο καθώς μάχεται για να κρατήσει τα προπύργιά της στο Ιράκ και στη Συρία.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, όμως εξόριστοι αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλες ομάδες μαχητών συντάχθηκαν με τη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας την επίθεση.
Ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Θεός να ευλογεί όποιον έκανε αυτή την ευλογημένη πράξη», έγραψε ένας υποστηρικτής των τζχιχαντιστών στο Telegram.
Αν και οι κόπτες παραδοσιακά υποστηρίζουν την κυβέρνηση, πλήθη συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τον καθεδρικό ναό απαιτώντας εκδίκηση για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε ημέρα αργίας για τους μουσουλμάνους που γιόρταζαν τα γενέθλια του προφήτη Μωάμεθ, μερικές εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.
Αψιμαχίες ξέσπασαν καθώς οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για κενά ασφαλείας και απαίτησαν από τον Σίσι να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Ορισμένοι φώναζαν «ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος», το σύνθημα των συλλαλητηρίων της εξέγερσης του 2011 που έθεσε τέρμα στην 30χρονη διακυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο νοσοκομείο Ντεμέρντας συγγενείς κάθονταν έξω από τις αίθουσες των χειρουργείων ντυμένοι στα μαύρα, με δάκρυα να κυλούν στα μάγουλά τους.
Το υπουργείο Υγείας αναθεώρησε προς τα κάτω στη διάρκεια της νύχτας τον απολογισμό από τους 25 στους 24 νεκρούς, όμως γιατροί δήλωσαν πως ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό.
Οι κόπτες που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί 90 εκατομμύρια, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής. Αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις από τους μουσουλμάνους γείτονές τους που καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους σε φτωχικές αγροτικές περιοχές, από θυμό συχνά λόγω ενός διαθρησκευτικού ειδυλλίου ή λόγω της οικοδόμησης μιας εκκλησίας.
Η τελευταία μεγάλη επίθεση σε εκκλησία σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί έφευγαν από τη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια, μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της εξέγερσης του 2011. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση παραμένουν άγνωστες και κανείς δεν έχει τιμωρηθεί.
Η χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου αισθάνεται αυξανόμενη ανασφάλεια αφότου το Ισλαμικό Κράτος επεκτάθηκε στο Ιράκ και τη Συρία το 2014, θέτοντας ανηλεώς στο στόχαστρο θρησκευτικές κοινότητες. Το 2015, 21 χριστιανοί Αιγύπτιοι που εργάζονταν στη Λιβύη σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
«Υπήρχαν αυτοκίνητα της αστυνομίας μπροστά από τις πύλες της εκκλησίας… Θα σας πω τι έκαναν, ήταν πολύ απασχολημένοι τρώγοντας το πρωινό τους και πίνοντας τσάι και σόδες. Δεν έκαναν τη δουλειά τους, δεν ρωτούσαν τον κόσμο που έμπαινε και έβγαινε», δήλωσε ο Χάνι Γκαμπάλα, 43 ετών, ένας απόστρατος στρατιωτικός.
«Έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, κοιτάξτε την οικονομία, επιβιώνουμε μόνο γιατί ο Θεός μας στηρίζει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ