Η Άγκυρα διαψεύδει τις αναφορές για απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων από Κύπρο

Η Άγκυρα διαψεύδει τις αναφορές για απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων από Κύπρο

Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σχέδιο απόσυρσης στρατευμάτων το οποίο εμφάνισε ο M. Cavusoglu στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Huseyin Muftuoglu αναφέρει: «Δημοσιεύματα ότι, κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία διεξάγεται στην Ελβετία, η Τουρκία παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων φάσεων για απόσυρση στρατευμάτων από το νησί, καθώς και τα ποσοστά που αναφέρονται στις εκθέσεις αυτές, δεν είναι αληθινά».

Όπως δημοσίευσε σήμερα ο Guardian υπάρχει παρασκηνιακή πίεση της Βρετανίας στην Τουρκία ώστε να αποδεχθεί μία λύση όπου αντί της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, θα αναπτυχθεί στην Κύπρο μία πολύπλευρη δύναμη υπό την καθοδήγηση είτε της ΕΕ είτε των Ηνωμένων Εθνών.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι Τούρκοι δέχονται την απόσυρση έως και του 80% των κατοχικών δυνάμεων, αλλά θεωρούν μη ρεαλιστική την ολοκληρωτική στρατιωτική αποχώρηση από το νησί.

Γενικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Liberal.gr, η τουρκική «πρόταση» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος μέσα στη Διάσκεψη δήλωσε ότι «δεν άκουσε κάτι καινούργιο...», ενώ λίγο αργότερα εξερχόμενος του κτιρίου που πραγματοποιείται η Διάσκεψη, δήλωσε ότι «η τουρκική πρόταση, δεν μας ικανοποιεί καθόλου».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς πρόβαλλε ιδιαίτερα στη Διάσκεψη το ρόλο της Ε.Ε. για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, που είναι απότοκα της περιόδου της αποικιοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα: 

- Κραν Μοντάνα: Τα «κόλπα» της Τουρκίας και η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό