Χρ. Στυλιανίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό

Χρ. Στυλιανίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό

Οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για την αγορά στο μέλλον πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και για την επούλωση των πληγών απο τις τελευταίες μεγάλες και ολέθριες πυρκαγιές, κυρίως στην Ανατολική Αττική, προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για την τραγωδία απο τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος για τους δεκάδες νεκρούς απο την πυρκαγιά, και συνέχισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην επούλωση των πληγών. Η ΕΕ, διά της παρουσίας μου εδώ, επιδεικνύει χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη είναι να δει πρακτικά πως θα βοηθήσει η ΕΕ. Θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί μέσα απο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και στην επούλωση των πληγών».

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση την επόμενη μέρα της καταστροφής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει απο διάφορα ταμεία, αλλά είναι θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκείνο πάντως που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν όλες οι χώρες της ΕΕ και ακόμα και κράτη μη μέλη, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γιατί αυτό, όπως εξήγησε, δείχνει την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στον τομέα της συνεργασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει γίνει νόμος της ΕΕ η δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα απο το πρόγραμμα RescEU, το οποίο αποτελεί ακριβώς αυτό, και στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται κυρίως απο τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά θα σταθμεύουν σε σταθμούς κοντά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από πυρκαγιές και θα διατίθενται άμεσα στις χώρες που τα χρειάζονται σε περίοδο κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής σχεδιασμού, θα εντάσσονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των εθνικών αεροπορικών στόλων και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Εκεί που έδωσε τη μεγάλη βαρύτητα ο κ. Στυλιανίδης είναι στην άμεση και πρωτόγνωρη ανταπόκριση απο όλες τις χώρες να στείλουν βοήθεια στην Ελλάδα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, κάτι που χαρακτήρισε την «πιο στρατηγική υποστήριξη».

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι επεδείχθη πρωτόγνωρη, χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τα επιπλέον διαθέσιμα εθνικά μέσα των κρατών μελών, ήταν κατά κύριο λόγο προσανατολισμένα στην Σουηδία, λόγω της πολύ μεγάλης πυρκαγιάς. Και όμως, στην προσπάθεια μου χθες το βράδυ, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να συντονίσω, στις επαφές μου με τα κράτη μέλη, είδα μια ιδιαίτερη προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, να βρουν επιπλέον μέσα, επιπλέον προσωπικό να στείλουν στην Ελλάδα: η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, όλες αυτές οι χώρες ήταν έτοιμες για να παράσχουν άμεση βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και χώρες του Βορρά, αλλά και χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά συμμετέχουν στον μηχανισμό, όπως το Μαυροβούνιο, η FYROM και η Τουρκία. Και αυτό είναι ενδεικτικό (του γεγονότος) ότι καλλιεργείται πλέον μια κουλτούρα αλληλεγγύης στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ειδική αναφορά στην άμεση ανταπόκριση της Κύπρου, με την αποστολή 64 πυροσβεστών που επιχειρούν ήδη στην πυρκαγιά της Κινέττας, καθώς και στην αποστολή αεροσκάφους από την Ρουμανία, που φτάνει και θα αρχίσει να επιχειρεί σήμερα.

Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος τόνισε ότι «η βοήθεια των Κυπρίων αδελφών μας ήταν η πρώτη και γι'' αυτό τους ευχαριστούμε πολύ».

Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον κ. Τόσκα, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι η βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, διότι «σώζουν ζωές κι είναι καλύτερες απο την θεραπεία» και «δεν αντιμετωπίζονται αλλιώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ενώ έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών και των απλών ανθρώπων που κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες για να σώσουν κόσμο στο Μάτι της Αττικής.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τους πραγματικούς ήρωες επί του εδάφους. Και οι πραγματικοί ήρωες είναι οι πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που βγήκαν είτε με τις βάρκες τους είτε πηγαίνοντας στις πιο δύσκολες περιοχές για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Αυτό, από την εμπειρία μου στην πολιτική προστασία παγκοσμίως είναι το πιο σημαντικό. Αυτοί που αντιδρούν πρώτοι και δίνουν το παράδειγμα είναι αυτοί που μας καθοδηγούν στην αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης θλίψης για την Ελλάδα, αλλά πενθεί και η Ευρώπη. Γι'' αυτό συνεχίζουμε μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται», κατέληξε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας απο την πλευρά του, ευχαρίστησε θερμά τον Ευρωπαίο επίτροπο για την επίσκεψη και τη στήριξή του.

«Η παρουσία σας μας δείχνει ότι δεν είναι μόνη η Ελλάδα, όπως δεν πρέπει να είναι καμία χώρα. Οι φυσικές καταστροφές δεν αφορούν μόνο μια χώρα, ή τις χώρες του νότου, αλλά όλη την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «Θρηνούμε γι'' αυτό τον κόσμο αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα...».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον κ. Στυλιανίδη, αλλά και με τους ομολόγους του στην ΕΕ, για να προωθηθούν προτάσεις και συνεργασίες για την βελτίωση δυνατοτήτων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Χρειάστηκε χρόνος απο την πλευρά του επιτρόπου και την πλευρά μας για να πειστούν κάποιοι στην ΕΕ ότι η φυσικές καταστροφές δεν είναι ταυτισμένες με τις νότιες χώρες, και να βελτιώσουμε τις συνεργασίες και τις αντιλήψεις. Δεν ήταν τόση η προθυμία τα προηγούμενα χρόνια για αλληλεγγύη όπως χθες», τόνισε ο κ. Τόσκας και επεσήμανε ότι «πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας και αισιόδοξα στοιχεία», χαρακτηρίζοντας τεράστιο λάθος να πιστεύει κανείς ότι το περιβάλλον δεν έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο. «Πρέπει να γίνουμε πιο έτοιμοι να προφυλάξουμε τις νεότερες γενιές», κατέληξε.

Σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης θα επισκεφθεί τους τόπους των πυρκαγιών, για να δει από κοντά την κατάσταση και «να ενδυναμώσουμε τους ήρωες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ