«Συμπληρώνεται σχεδόν δεκαετία από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ειδικά το ελληνικό ζήτημα ταρακούνησαν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία, Χρήστος Στυλιανίδης.
Παραδέχθηκε ότι η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη σε αυτή την κρίση, «λαβώθηκε, αλλά άντεξε». Πριν καν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία βρεθήκαμε, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αντιμέτωποι με το προσφυγικό ζήτημα, για να προσθέσει ότι ακολούθησαν τα τρομοκρατικά κτυπήματα, που κατακρήμνισαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
«Όλες αυτές οι συγκυρίες αξιοποιήθηκαν από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο λαϊκισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία έχουν σηκώσει κεφάλι» υποστήριξε και εκτίμησε ότι το Brexit ήταν η αρνητική κεφαλαιοποίηση όλων αυτών των συγκυριών.
Σε διάλεξη, την οποία οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Λευκωσία, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «ένα «πρότζεκτ ειρήνης». Αυτό, επισήμανε, «είναι σήμερα το διακύβευμα: η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία».
Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του, είπε ότι έχει την αρμοδιότητα της επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ένωσης, με ετήσιο προϋπολογισμό ενάμισι δις. ευρώ.
Παρέθεσε σχετικά, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:
-Σήμερα 250 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
-Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός 65 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
-Κρίσεις σαν το προσφυγικό, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη συριακή τραγωδία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν είναι ποτέ εθνικές. Ούτε καν περιφερειακές. Είναι παγκόσμιες και απαιτούν παγκόσμια και ομόψυχη δράση.
-Η ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι ο μεγαλύτερος δότης ανθρωπιστικής βοήθειας. Βοηθούμε όποιους μας χρειάζονται, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους. Ανεξάρτητα από το παρελθόν τους, ανεξάρτητα από το χρώμα και την εθνικότητά τους.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πολύτιμη και απαραίτητη, αλλά δε θα σταματήσει τις συγκρούσεις. «Δεν θα αντιμετωπίσει τις ρίζες των προβλημάτων. Οι λύσεις είναι πολιτικές» τόνισε.
Για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο είναι σε έξαρση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η εικόνα με τους πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες σε σαπιοκάραβα, να αψηφούν τους κινδύνους, με μόνο εφόδιο την ελπίδα ότι θα έχουν μια ευκαιρία στην Ευρώπη, απαντά σε όλες τις απορίες του τι εστί ΕΕ.
«Η ΕΕ είναι ένα "πρότζεκτ" ειρήνης κτισμένο στην κόλαση του Πολέμου. Το προηγούμενο μοντέλο στην Ευρώπη ήταν "πρότζεκτ" κόλασης» επεσήμανε.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι είχε τη δύσκολη εμπειρία να ζήσει από πρώτο χέρι την οικονομική κρίση του 2013. «Υπήρξε τότε μια κατακραυγή στην Κύπρο, κατά της Ευρώπης. Ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, αλλά και τώρα από τις εμπειρίες που αποκόμισα μπορώ να πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου: ¨ευτυχώς που υπήρχε η Ευρώπη. Μας έσωσε από την κατάρρευση και την εξαθλίωσ稻 συμπλήρωσε.
Για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι αυτή, την οποία διαπραγματεύεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί θα είναι «συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Αν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν με επιτυχία θα αλλάξει η μοίρα της Κύπρου και της περιοχής ολόκληρης».
Τέλος, ο κ. Στυλανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή Κύπρος «μπορεί να καταστεί ένας ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στο επίκεντρο της πιο ταραγμένης περιοχής της υφηλίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ