Χρ. Σπίρτζης: Η περιουσία του ΟΑΣΘ ανήκει από το 2010 στο ελληνικό δημόσιο

Χρ. Σπίρτζης: Η περιουσία του ΟΑΣΘ ανήκει από το 2010 στο ελληνικό δημόσιο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορώντας την για υποκρισία, παλαιοκομματισμό και ακραίο νεοφιλελευθερισμό.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει τα ίδια που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και δεν θα της επιτρέψει να κάνει στη Θεσσαλονίκη ό,τι έκανε με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας» τόνισε ο κ. Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

«Η περιουσία του ΟΑΣΘ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο από το 2010. Η “αποϊδιωτικοποίησή” του θα κοστίσει τόσα όσα χρωστά. Τα δήθεν διεκδικούμενά του, είναι αυτά που χρωστά στο ελληνικό δημόσιο» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΘ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παλαιοκομματικής νοοτροπίας της ΝΔ, που «συντηρεί για 60 χρόνια ένα παλαιοκομματικό κάστρο».

«Αυτή η οικονομική όαση σπατάλης ξεχάστηκε, ακόμα και μέσα στην κρίση. Αυτοί οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές, όπως λένε, τον ξέχασαν. Το 2010 η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΑΣΘ θα μεταφερόταν στο δημόσιο. Η ΝΔ όμως επέκτεινε για πάντα τη σύμβαση, ένα χρόνο μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού κανονισμού και εν πλήρη γνώσει ότι ήταν παράνομη, για αυτό και δεν την έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, ενώ συνέχισε την κριτική του προς τη ΝΔ, λέγοντας:

«Παραλάβαμε μια κοινωνία σε αποδόμηση, με την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τον εφιάλτη που τον έβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Παραλάβαμε πολιτικές στις οποίες εσείς ήσασταν προσηλωμένοι με τους δανειστές και όχι εμείς, και προσπαθούμε να τις τελειώνουμε με τις λιγότερες απώλειες. Γι΄ αυτό κάθε μέρα γίνεται μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια. Εμείς, ούτε έχουμε αλλάξει, ούτε έχουμε παραδοθεί».

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για κατάργηση όλων των κόκκινων γραμμών με την υπογραφή των μνημονίων και για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού κράτους, ο κ. Σπίρτζης αντέτεινε:

«Τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές, όποιοι τις ξεπέρασαν, το πλήρωσαν. Το μπέρδεμα είναι στη δική σας πλευρά. Πού πέτυχαν οι πολιτικές σας στις ιδιωτικοποιήσεις; Στις αστικές συγκοινωνίες; Όταν επικαλείστε τον ιδιωτικό τομέα δεν εννοείτε καν τον βιομήχανο, αλλά τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματία που συντηρείτε. Πριμοδοτήσατε την αδιαφάνεια προς όφελος του δικού σας ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε στη Βουλή το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών, που όπως είπε, πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εντέλλεται για έλεγχο της λειτουργίας του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, ότι:

-Το μεγαλύτερο ύψος μισθωμάτων για τα έτη 2010-2015 καταβάλλεται σε Προμηθευτικό Συνεταιρισμό, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του όλους τους χώρους των γραφείων και των αμαξοστασίων Φοίνικα και Σταυρούπολης και του οποίου η μετοχική σύνθεση είναι κατά 65% ίδια με αυτή του ΟΑΣΘ.

Και ενώ η δαπάνη μισθωμάτων του ΟΑΣΘ εισπράττεται ως έσοδο από τους μετόχους του, υπολογίζεται στις σταθερές δαπάνες του Οργανισμού, με κύρια επίπτωση στην αντισταθμιστική καταβολή.

-Τα ετήσια μισθώματα που καταβάλλει ο ΟΑΣΘ στο εμπορικό κέντρο που εδρεύει ο Οργανισμός, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, είναι υψηλότερα έως και 140% από το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα των ακινήτων που εκμισθώνονται στο ίδιο κτίριο, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερες δαπάνες.

-Οι ακαθάριστες αποδοχές του προσωπικού δεν αντιστοιχίζονται μεταξύ των δεδομένων που διαθέτουν οι δύο αρμόδιες Διευθύνσεις του ΟΑΣΘ, καθώς υπερβάλλοντα ποσά δηλώνονταν σε διαφορετικό λογιστικό κωδικό, ώστε ο ΟΑΣΘ να μην αποδίδει ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, πλέον των νόμιμων προσαυξήσεων.

-Ο ΟΑΣΘ, πέρα από τις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων με κριτήρια αμφίσημα, επέλεγε τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης ή της επέκτασης συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με προγενέστερες χρήσεις και για υπηρεσίες που θα μπορούσαν να καλυφθούν in house, αυξάνοντας εντέχνως το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ