Η Περιφέρεια Αττικής έχει σαφώς εκφρασμένη θέση και άποψη για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χώρος στον οποίο εξ΄ αντικειμένου εμπλέκεται αφού πέραν της αυτοδιοικητικής ευθύνης της, εντός του χώρου των 6.300 στρεμμάτων, έχει στην ιδιοκτησία της 42 στρέμματα συν τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ Ελληνικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθ'' ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης.
Για τους λόγους αυτούς, προσθέτει, η Περιφέρεια Αττικής ήταν ο μόνος φορέας που πήρε συγκεκριμένη θέση, εξαντλώντας μάλιστα κάθε νομικό περιθώριο «ως όφειλε», προκειμένου να τροποποιηθεί η αρχική πρόταση «εκχώρησης» του Ελληνικού, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί 2014.
Βεβαίως η σημερινή πρόταση αξιοποίησης είναι κατά πολύ βελτιωμένη, εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σαφώς το τίμημα είναι πολύ μικρό και υπερβολική η προβλεπόμενη δόμηση». Σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται και επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία των γύρω περιοχών, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την παραχώρηση ενός χώρου 15-20 στρεμμάτων για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους όμορους δήμους.
Από πλευράς Περιφέρειας, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, οι αξιώσεις συνεχίζονται και συμπυκνώνονται στο ψήφισμα που υιοθέτησε στις 16 Ιουνίου 2016 το περιφερειακό συμβούλιο. Θέσεις τις οποίες επαναδιατύπωσε και ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην ειδική συνεδρίασή τους, χθες.
Τέλος, ο κ. Καπάταης παραθέτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από το Ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής τα οποία είναι:
- Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων της περιοχής και του ΕΜΠ (Δεκέμβριος 2010).
- Η διαχείριση των ακτών της Αττικής οι οποίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της, πρέπει να περιέλθει επιτέλους στα αιρετά θεσμικά όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, δηλαδή τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
- Κανένα σχέδιο που αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.
Αναφορικά με τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «τόσο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων όσο και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων περιέχουν πρόβλεψη για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού».
Επίσης υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τα εμπράγματα δικαιώματα της (ιδιοκτησίες της) εντός της περιοχής και ότι πρέπει να αποφευχθεί η αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής λόγω του προβλεπόμενου εξαιρετικά υψηλού συντελεστή δόμησης και του casino, όπως και το πλήγμα στην εμπορική δραστηριότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη δημιουργία πληθώρας εμπορικών κέντρων (τύπου mall).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ