Χωριστά εμφανίστηκαν Clinton και Trump σε μια εκδήλωση για θέματα ασφάλειας και άμυνας

Χωριστά εμφανίστηκαν Clinton και Trump σε μια εκδήλωση για θέματα ασφάλειας και άμυνας

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Hillary Clinton υπεραμύνθηκε χθες του τρόπου που χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε μια εκδήλωση για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά και στην οποία εμφανίστηκε επίσης – χωριστά – ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, ο Donald Trump.

Στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η Clinton επέμεινε ότι η μακρά της εμπειρία στη Γερουσία και στο υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ότι μπορεί να λάβει «με απόλυτη σταθερότητα» σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Matt Lauer επέμεινε πιεστικά να της θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο – τον ιδιωτικό εξυπηρετητή που χρησιμοποιούσε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη θητεία του Barack Obama. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι κατάλληλη για την προεδρία.

Η Clinton επέμεινε ότι κανένα από τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε μέσω του ιδιωτικού της σέρβερ δεν ήταν διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο, απόρρητο ή εμπιστευτικό. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απρόσεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η πρώην πρώτη κυρία και πρώην ΥΠΕΞ χειριζόταν διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά αποφάσισε να μην προτείνει να της ασκηθεί δίωξη.

«Έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνω (...). Το παίρνω πολύ σοβαρά, πάντα το έκανα, πάντα θα το κάνω», τόνισε η Clinton.

Εμφανιζόμενος στο δεύτερο μισάωρο της ωριαίας εκδήλωσης και τηλεοπτικής εκπομπής, ο Trump δεν άργησε να αψηφήσει την έκκληση του Lauer να μην εξαπολύσει επίθεση στην αντίπαλό του, αλλά να πει τι θα κάνει εάν εκλεγεί εκείνος πρόεδρος την 8η Νοεμβρίου.

Η Clinton «είναι εκεί 30 χρόνια», είπε ο Trump. «Χρειαζόμαστε αλλαγή, και τη χρειαζόμαστε γρήγορα», πρόσθεσε.

Η Clinton είπε πως έχει μετανιώσει για την απόφασή της, όταν ήταν γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης, να ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όμως επέμεινε στο ότι και ο Trump τασσόταν υπέρ του πολέμου. Ο Trump καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και εξαγγέλλει ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε μακρόχρονες συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011, η Clinton απέρριψε τις επικρίσεις του Trump για το γεγονός πως είχε ταχθεί υπέρ της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Το να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα ήταν εξίσου απειλητικό και επικίνδυνο με αυτό που βλέπουμε στη Συρία», ανέφερε η υποψήφια.

Η Clinton είπε ακόμη πως η πολιτική των ΗΠΑ επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέβαλε να αυξηθεί η ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο.

«Κάναμε τον κόσμο ασφαλέστερο», υποστήριξε.

Έτοιμοι να ηγηθούν των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Η Clinton, υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών προσπάθησε να πείσει χθες τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα είναι μία παντοδύναμη και σταθερή αρχιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The New York Times.”

Παράλληλα, η ίδια, έδωσε έμφαση στο ρόλο που είχε στην εξουδετέρωση του Osama Bin Laden, τονίζοντας τη δέσμευσή της, στην “αδρανοποίηση” τρομοκρατικών απειλών κατά της αμερικανικής και διεθνούς ασφάλειας.

Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δε θα προχωρήσουν σε αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι η ίδια υποστηρίζει τη συνέχιση της υποστήριξης που προσφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο, στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Trump στο πλαίσιο του φόρουμ “Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων” που φιλοξένησε το NBC, τόνισε ότι ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος να ηγηθεί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από την πρώτη ημέρα της προεδρικής εκλογής του. “Είμαι 100% έτοιμος,” τόνισε δηλώνοντας ότι “μελετάει συνέχεια,” ενώ έχει συχνές συναντήσεις με ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα, για την άσκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, κυριαρχούν πλέον στο γενικό προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική προεκλογική παράδοση, αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι προεδρικοί υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική προεκλογική ευθεία, για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου. Έτσι, η θεματολογία της προεκλογικής εκστρατείας συνηθίζεται να γίνεται πιο “προεδρική” με την τοποθέτηση στο πολιτικό προσκήνιο ζητημάτων που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής της προεκλογικής εκστρατείας, η ανάδειξη των ζητημάτων της αμερικανικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, αγγίζει ένα ευαίσθητο αισθητήριο πολιτικής επιλογής των Αμερικανών ψηφοφόρων. Πρακτικά, εξυπηρετεί τη Clinton που υπερτονίζει τη θητεία της στο υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ, με έμφαση στην εμπειρία που απέκτησε στο χειρισμό διεθνών καταστάσεων.

Από την άλλη μεριά, τα ζητήματα της αμερικανικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής ωθούν τον Trump σε θέση άμυνας, καθώς καλείται να σχολιάσει προηγούμενες θέσεις ή δηλώσεις του, που υπενθυμίζουν ότι δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία.

Ωστόσο, τα προεκλογικά επιτελεία και των δύο υποψηφίων επιχειρούν “άνοιγμα” για την προσέγγιση νέων ψηφοφόρων, ενώ το εκλογικό σώμα και ιδιαίτερα οι νεαροί σε ηλικία ψηφοφόροι, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Σεξουαλικές επιθέσεις

Οι τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων έγιναν στο πλαίσιο του φόρουμ “Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων” που φιλοξένησε το NBC, με τον Trump να υπονοεί ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι συνέπεια του γεγονότος, ότι υπηρετούν στο στρατό. “26.000 μη δημοσιοποιημένες σεξουαλικές επιθέσεις στο στρατό και μόνο 238 καταδίκες. Τι περιμένουν αυτές, οι διάνοιες, όταν βάζουν τους άντρες μαζί με τις γυναίκες;” είχε αναρωτηθεί στην ανάρτησή του στο Twitter o Trump.

Ο συντονιστής του NBC, Matt Lauer, ρώτησε τον Trump σχετικά με την ανάρτησή του κι εκείνος την υποστήριξε ανοιχτά. “Νομίζω ότι είναι απόλυτα σωστό. Όχι να βγάλουμε τις γυναίκες από στρατό, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δε διώκεται ποινικά,” τόνισε ο Trump.

Το Ισλαμικό Κράτος

Η απόσταση που χωρίζει τους δύο προεδρικούς υποψηφίους έγινε φανερή, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους σχολιάζει το CNN.

Η Clinton τόνισε ότι η ήττα των τζιχαντιστών αποτελεί τον “υψηλότερο στόχο της, κατά της τρομοκρατίας,” δίνοντας έμφαση στη χρήση αεροπορικής ισχύος, αλλά και στην αξιοποίηση συμμαχιών περιφερειακού τύπου, στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Πρέπει να το κάνουμε με την ουσιαστική υποστήριξη των Αράβων και των Κούρδων, που θα μάχονται (αποτελεσματικά) στο έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να περιορίσουμε τη δράση των τζιχαντιστών, με τη συνέχιση της υποστήριξης μας προς το νεοσύστατο στρατό του Ιράκ. Έχουν ανακαταλάβει το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, θα πρέπει να τα κρατήσουν υπό τον ελέγχό τους. Πρέπει τώρα να προωθηθούν προς τη Μοσούλη,” εξήγησε η Clinton.

Ο Trump από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έχει ένα μυστικό σχέδιο που θα του εξασφαλίσει τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει στους στρατηγούς των ΗΠΑ, προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να του παρουσιάσουν το σχέδιο τους, για τη συντριβή των τζιχαντιστών. Ο ίδιος, δεν ξεκαθάρισε περισσότερο τη θέση του, σχετικά με τις επιλογές που θα αποφασίσει να υλοποιήσει στο ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ