Δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μεταφορικά μέσα που διαθέτουν αριθμημένες θέσεις και στα σχολεία, ενώ από την άρση του μέτρου εξαιρούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις (Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ, προαστιακό, ΟΑΣΑ, τραμ), οι νοσοκομειακές μονάδες, οι οίκοι ευγηρίας και στους συμμετέχοντες στις σχολικές εξετάσεις.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα επανεξεταστεί στις 15 Σεπτεμβρίου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τότε θα ληφθούν και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για επαναφορά τους ή όχι.
Οι μάσκες καταργούνται τόσο στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ, σε υπεραστικές συγκοινωνίες, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ, τα οποία διατηρούν αριθμημένες θέσεις, ενώ οι μάσκες καταργούνται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Ωστόσο, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε τρεις εσωτερικούς χώρους: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία, γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας
Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2022 δεν θα απαιτείται να προσέρχονται με μάσκες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί.
Αντίθετα, παραμένει υποχρεωτική στις Πανελλήνιες εξετάσεις και σε όλες τις προαγωγικές - ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως και τις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών.
Διευκρινίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.
Τζανάκης: Προσοχή όπου υπάρχει συνωστισμός
Την άποψη ότι «είναι η καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή να βγάλουμε τις μάσκες», εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε επιδημιολογικά, αυτή τη στιγμή είμαστε στα επίπεδα του περυσινού Ιουλίου. «Πέρυσι την 1η Ιουνίου τα κρούσματα ήταν 1.300, οι εισαγωγές 165 και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 460, ως εκ τούτου, σε σχέση με πέρυσι είμαστε επιδημιολογικά πολύ καλύτερα. Είμαστε εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε ποσοστό 80%-90%, επομένως προστατευμένοι τόσο ανοσολογικά όσο και χρονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι όπου υπάρχει συνωστισμός ή περιβάλλον που δε νιώθουμε ασφαλείς, θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα, ενώ τη χρήση της συνέστησε και στα πλοία.
Ερωτηθείς πόσο διαρκεί η ανοσία, ο καθηγητής επισήμανε ότι για 2-3 μήνες από τη νόσηση ή και τον εμβολιασμό υπάρχει σημαντική προστασία. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επαναμολύνσεις, αλλά δεδομένου ότι είμαστε ανοσοπροσατατευμένοι, η νόσος θα εκδηλωθεί με ήπια συμπτώματα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τέταρτη δόση τον Σεπτέμβριο, που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για ενισχυτική δόση σε όλους. «Είναι μια σκέψη, αλλά θα περιμένουμε να δούμε το επιδημιολογικό περιβάλλον. Θα δούμε αν θα πάμε σε εμβολιασμό μερικών ομάδων ή του γενικού πληθυσμού», κατέληξε.