«Μετά από ένα ανέλπιστα καλό καλοκαίρι, αν λάβουμε υπόψη ότι καθημερινά έχουμε κοντά στις 20.000 με 30.000 κρούσματα, η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί με εμάς και τον κορονοϊό είναι διαφορετική και επιτρέπει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία χωρίς μαζικά και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας» επισημαίνει στο Liberal.gr ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Τα παιδιά λοιπόν θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς μάσκες, αρκετά περιορίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και από κει και πέρα όταν θα υπάρχει κρούσμα θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο, εξηγεί ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνοντας πως είναι ώρα τα σχολεία να παραμείνουν ενεργά και όχι απλώς ανοιχτά.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας στο προηγούμενο διάστημα επηρέασαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, ενός χώρου μόρφωσης, καλλιέργειας, κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων χωρίς απαγορεύσεις και συνεπώς από εδώ και εμπρός η προσέγγιση θα είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την ευαλωτότητα του καθενός.
«Περάσαμε ένα απρόσμενα καλό καλοκαίρι εμείς οι γιατροί στα νοσοκομεία, γιατί έχουμε επιτύχει πολλά με τον μαζικό εμβολιασμό, με την τρίτη δόση που έκανε τη μεγάλη διαφορά και με τις αλλεπάλληλες νοσήσεις που αύξησαν το ποσοστό της υβριδικής ανοσίας, είμαστε λοιπόν σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο τώρα με τον κορονοϊό σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο», υπογραμμίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στ. Λουκίδης.
Προφανώς, πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, έτσι λοιπόν οι άνθρωποι που έχουν ευπαθή υγεία, ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μπορεί να έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους, να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα και όλοι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην στέλνουν παιδιά με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης στα σχολεία.
Επίσης, τα παιδιά μπορούν να κάνουν προαιρετικά ένα self-test επιστρέφοντας στο σχολείο, όπως συστήνεται να κάνουν επιστρέφοντας από τις διακοπές και πριν επισκεφθούν τον παππού και τη γιαγιά, που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού.
Η σταθερότητα που διέπει τη νέα μας σχέση με τον κορονοϊό ως κοινωνία, απεικονίζεται και στην κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, «δεν νοσηλεύονται πλέον νέοι στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid 19. Σε ποσοστό περίπου 90% οι νοσηλείες αφορούν ανθρώπους ηλικιωμένους και υπερήλικες και συγκριτικά με τα περσινά στοιχεία της ίδιας εποχής έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες σε ΜΕΘ».
Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 360 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ τώρα έχουμε 130 διασωληνωμένους ασθενείς (μείωση σχεδόν κατά 2/3) και έχουν μειωθεί πολύ και οι καθημερινές εισαγωγές ασθενών σε σχέση με πέρσι, όταν τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι περίπου 3000 την ημέρα. Αλλά στην πραγματικότητα τα αληθινά κρούσματα είναι κοντά στα 20.000-30.000 γιατί πολλά κρούσματα πλέον δεν δηλώνονται πουθενά.
Στη δημιουργία αυτής της σταθερής συνθήκης με τον κορονοϊό συνέβαλε καθοριστικά η τρίτη δόση, ενώ με τις αλλεπάλληλες μολύνσεις έχουμε πετύχει μία ικανοποιητική υβριδική ανοσία στην κοινότητα. Παραμένουν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας ή μεσήλικες ή και νεότεροι αλλά με ένα ή δυο ή και περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και έχουν βοηθήσει σημαντικά τα αντιικά χάπια τα οποία έχουν διανεμηθεί σε περισσότερους από 30.000 σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «είναι άνθρωποι άνω των 75 ετών ηλικιακά ή μικρότερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί καταστάσεων στις οποίες συστήνεται η χρήση των αντιικών χαπιών. Τα αντιικά χάπια σε ποσοστό άνω του 90% αναχαιτίζουν την επιδείνωση και συνεπώς προφυλάσσουν πολύ αποτελεσματικά τους ευπαθείς ανθρώπους από μία κακή έκβαση της λοίμωξης covid 19».
Μάλιστα μια πολύ πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου δεν ωφελούνται από τη λήψη των αντιικών χαπιών και η εξέλιξη της λοίμωξης δεν διαφοροποιείται, είτε λάβουν, είτε δεν λάβουν τα αντιικά φάρμακα, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας, προσθέτοντας πως όλα αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πόσο σοφή ήταν η δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας. Ώστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο γιατρός που ξέρει τον ασθενή του να περνάει τα στοιχεία του και το δικό του τηλέφωνο (ώστε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τον γιατρό) προκειμένου να δοθούν εγκαίρως τα αντιικά χάπια σε εκείνες τις περιπτώσεις που πρέπει να δοθούν.
Τώρα σε ό,τι αφορά στο εμβολιαστικό status, επειδή ακούμε ανθρώπους να λένε ότι «τι και αν κολλήσω κορονοϊό, θα κάνω μια-δυο μέρες πυρετό και μετά θα συνέλθω, άρα ποιος ο λόγος να (ξανα)κάνω εμβόλιο;», ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης διευκρινίζει: «Όσοι είναι άνω των 65 ετών τους συστήνουμε να κάνουν την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα αργήσουν».
Έτσι λοιπόν άνθρωποι 65 ετών και άνω με υποκείμενο νόσημα ή άνθρωποι 75 ετών και άνω ακόμα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα έχουν επιπλέον προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, κάνοντας την 4η δόση. Οι άνθρωποι που νόσησαν μετά τον τριπλό εμβολιασμό δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση, γιατί η νόσηση ισοδυναμεί με επιπλέον δόση.
Οι νεότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να περιμένουν, όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν θα έρθουν τόσο γρήγορα όσο τα αναμένουμε, γιατί συμπεριλήφθηκαν στα εμβόλια οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 και οι ρυθμιστικές αρχές με πρώτο και καλύτερο τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA να ζητά τη διεξαγωγή επιπλέον μελετών για αυτά τα υποστελέχη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να καθυστερήσει την εγκριτική διαδικασία.
Μέχρι τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σύσταση για τη χρήση μάσκας σε συγχρωτισμούς. Όταν ταξιδεύουμε, μέσα σε πλοία, αεροπλάνα, τρένα λεωφορεία, στα ΜΜΜ, σε κλειστούς χώρους σε πλατείες με κόσμο, μέσα στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να φορούν μάσκα ειδικά οι ευπαθείς, με τη μάσκα να παραμένει υποχρεωτική στα ΜΜΜ και σε όλες τις Δομές Υγείας.