Χώρες του Βίσεγκραντ καλούν την Κομισιόν να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία

Χώρες του Βίσεγκραντ καλούν την Κομισιόν να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία

Κεντροευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκταμιεύσει επειγόντως κεφάλαια για να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την ένοπλη σύρραξη στην περιοχή του Ντονμπάς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και η εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί κρατάει μετά βίας.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τονίζουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία ξεπέρασε το 1,7 εκατομμύριο τον Μάρτιο.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία—κράτη τα οποία μαζί με την Τσεχία έχουν σχηματίσει τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ—γειτονεύουν με την Ουκρανία και θα επηρεάζονταν από ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η σύρραξη αυτή θα διευθετηθεί στο κοντινό μέλλον και ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία έφθασε στο μέγιστο» επίπεδό του, επισημαίνεται στην επιστολή αυτή.

Οι ηγέτες των κεντροευρωπαϊκών κρατών καλούν την Κομισιόν να εκταμιεύσει κεφάλαια από το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν για την Ιορδανία και το Ιράκ.

Το πρόγραμμα αυτό, σημειώνουν, θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο να ενισχύσει τους κρατικούς θεσμούς ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων. Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτών κρατών συναντήθηκαν χωριστά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, για να συζητήσουν για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες να επιβληθεί ένα σύστημα ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις που δέχονται από μεγαλύτερα κράτη μέλη, τα οποία υποδέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική ως σήμερα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τα τέσσερα κράτη επανέλαβαν τη θέση τους ότι οι προτάσεις για την εφαρμογή των ποσοστώσεων θα μπορούσαν «να διχάσουν περαιτέρω τα κράτη μέλη (της ΕΕ)—και τις κοινωνίες τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ