Του Γιώργου Φιντικάκη
Κρύο χιούμορ επέλεξε να κάνει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης μπροστά σε κοινό Γερμανών επενδυτών και ανθρώπων της οικονομίας σε συνέδριο του Economist τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς από το ακροατήριο, ποιοι είναι κατά τη γνώμη του οι λόγοι για να επενδύσει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης, απάντησε χαμογελώντας με το γνωστό του ύφος, ότι «όποιος σκάψει στην Ελλάδα θα βρει αρχαία...».
Οι Γερμανοί δεν φάνηκε να κατάλαβαν το χιούμορ Σταθάκη, το αστείο σχολιάστηκε αρνητικά, στη λογική ότι όταν ένας υπουργός ερωτάται σε διεθνές συνέδριο γιατί να επενδύσει κανείς στη χώρα του, το φυσιολογικό είναι να δώσει μια σοβαρή απάντηση, άσχετα πόσο πειστική αυτή θα είναι. Εκτός και αν η απάντηση Σταθάκη είχε διπλή ερμηνεία, και ο αστεισμός παρέπεμπε και στις περιπέτειες που συνάντησαν ένα ακριβώς χρόνο πριν, οι επενδυτές, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο Ελληνικό.
Όταν μάλιστα κάποιος από το ακροατήριο του επισήμανε ότι οι φόροι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αντικίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ειρωνικά ότι «οι επιχειρηματίες πάντα γκρινιάζουν πως η φορολογία είναι υψηλή».
Απάντηση που επίσης σχολιάστηκε αρνητικά, με το σκεπτικό ότι δείχνει αδιαφορία για τη προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι προτιμούν τις χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, ακριβώς επειδή εκείνος προσφέρουν χαμηλότερους φόρους, αλλά και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Στη φάση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ένας υπουργός δεν είναι σε θέση να κάνει χιούμορ όταν στέκεται μπροστά στο δύσπιστο επενδυτικό κοινό», σχολίαζε με νόημα ξένος παρατηρητής.
Στην ουσία όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, απλώς αποκτούν άλλη σημασία, όταν μεταφέρονται με αφορμή ένα διεθνές συνέδριο σαν αυτό που διοργάνωσαν ο Economist και το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Βερολίνο.
Κανείς σήμερα Γερμανός επενδυτής δεν θεωρεί επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε ποιοτικό και φθηνό ανθρώπινο δυναμικό, επίδοση υψηλότερη από τις αναδυόμενες τίγρεις της Αν. Ευρώπης, ωστόσο τα ξένα κεφάλαια, προτιμούν εκείνες, όχι την Ελλάδα. Κατέχουμε υψηλές θέσεις στις δεξιότητες αποφοίτων, και ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής διεθνώς - γεγονός που θεωρητικά λειτουργεί υπέρ της κατανάλωσης – ωστόσο οι επενδύσεις αυξάνονται περισσότερο στην Αν.Ευρώπη παρά στην Ελλάδα.
Τι βλέπουν οι επενδυτές; Την άλλη εικόνα. Τη σχεδόν τελευταία θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στις διεθνείς έρευνες ως προς τη σύνδεση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Τις κακές επιδόσεις ως προς την απόδοση του Δημοσίου, τη κρατική υπερρύθμιση της οικονομίας, το φάσμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η ποιότητα των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για επίλυση των διαφορών, και τόσα άλλα.
Φωτογραφία intime news