Χιλή: Ο Pinera νικητής των προεδρικών εκλογών με 54,57% των ψήφων

Χιλή: Ο Pinera νικητής των προεδρικών εκλογών με 54,57% των ψήφων

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής Alejandro Guillier αναγνώρισε την «οδυνηρή ήττα» του στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, η οποία προχωρεί στο κύμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που κάνουν στροφή προς τη δεξιά.

Με το 96,31% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί στη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, ο πρώην πρόεδρος Sebastian Pinera, τη νίκη του οποίου προτιμούσαν σαφώς οι επενδυτές και οι χρηματαγορές, κερδίζει συγκεντρώνοντας το 54,7% των ψήφων, σύμφωνα με τη Servel, την εκλογική επιτροπή της Χιλής. Ο Guillier λάμβανε το 45,43% των ψήφων.

Ο Guillier, πρώην δημοσιογράφος, γερουσιαστής και συγκριτικά νέος στην πολιτική, προέτρεψε τον Pinera να μην ανατρέψει αλλά αντιθέτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Michelle Bachelet.

Ο Pinera έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις προοδευτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της προκατόχου του—αποποινικοποίηση της άμβλωσης, νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων, σταδιακή πορεία προς τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση... —και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η διαφορά του Pinera με τον Guillier ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες η μάχη θα ήταν η πιο αμφίρροπη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP