Δεν μιλάμε απλά για μια αλλαγή που τα αποτελέσματα θα δουν οι νέοι σε μερικές δεκαετίες. Τη διαφορά θα τη καταλάβουν αμέσως τους επόμενους μήνες, όταν θα βλέπουν μέσω του κινητού, τις εισφορές τους να πηγαίνουν στον ατομικό τους λογαριασμό, αντί σε ένα γενικό «κουβά» για τις συντάξεις, τονίζει στο Liberal ο Κωστής Χατζηδάκης λίγες ώρες μετά την ψήφιση στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού.
Και εξηγεί για μια ακόμη φορά γιατί το νέο μοντέλο είναι λιγότερο πατερναλιστικό από το σημερινό, αφού ο νέος θα έχει λόγο στο πως επενδύονται οι εισφορές του, θα ξέρει όπως και να έχει ότι του ανήκουν και ότι θα υπάρχει για αυτές κρατική εγγύηση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
«Η αντιπολίτευση νόμιζε ότι επικαλούμενη τους οδοστρωτήρες και τους νεοφιλελεύθερους δράκους θα τρόμαζε τους νέους», λέει ο υπουργός Εργασίας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας μείνει με τα δόγματά της».
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Πώς θα πειστεί η νέα γενιά ότι τη συμφέρει το νέο Επικουρικό; Σε μια χώρα που έχουμε ουκ ολίγους ασφαλιστικούς νόμους, για ποιο λόγο ένας νέος να πειστεί ότι αυτός προσφέρει κάτι διαφορετικό;
Δεν μιλάμε απλά για μία αλλαγή τις οποίας τα αποτελέσματα θα δουν οι νέοι σε μερικές δεκαετίες. Θα δουν αμέσως τη διαφορά! Πρώτον, γιατί θα έχουν έλεγχο πάνω στις εισφορές τους. Δεν θα «εξαφανίζονται» πλέον οι εισφορές για την επικουρική τους σε έναν γενικό «κουβά» για τις συντάξεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά θα πηγαίνουν στον ατομικό τους λογαριασμό!
Δεύτερον, θα έχουν πρόσβαση σε αυτό τον λογαριασμό ανά πάσα στιγμή από το τάμπλετ ή το κινητό τους. Θα μπορούν, δηλαδή, να παρακολουθούν τη συσσώρευσή τους!
Τρίτον, θα διαλέγουν οι ίδιοι (σε συνεννόηση με το νέο, δημόσιο ταμείο που δημιουργείται, το ΤΕΚΑ) τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εισφορές θα επενδυθούν.
Τέταρτον, θα γνωρίζουν ότι υπάρχει κρατική εγγύηση για αυτές τις εισφορές (κάτι που δεν ισχύει σήμερα) και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα τις πάρουν πίσω συν τον πληθωρισμό! Και, τέλος –και αυτό είναι το μεγάλο όφελος το οποίο θα έρθει σε βάθος χρόνου– όπως η διεθνής εμπειρία δείχνει, θα έχουν την προοπτική να πάρουν επικουρικές συντάξεις που θα είναι υψηλότερες από 43% μέχρι 68%! Είναι νομίζω αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία θα κάνουν τους νέους να «αγκαλιάσουν» αυτή τη μεταρρύθμιση που εισάγουμε!
Συγκρίνοντας δηλαδή τους εαυτούς τους με την αμέσως προηγούμενη γενιά, θα διαπιστώνουν τη διαφορά ; Το ρωτώ γιατί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, και όχι μόνο από τους νέους, υπάρχει μια ευρύτερη δυσπιστία απέναντι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Ποια είναι η αντίληψη των νέων για το ασφαλιστικό σήμερα; Αν πάει κανείς και ρωτήσει ένα 25άρη, έναν 30άρη, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί θα του πουν ότι «εμένα δεν με αφορά το ασφαλιστικό», ή ότι «εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ!». Είναι μία αντίληψη που την έχουν επιτείνει, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο ασφαλιστικό όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και έπληξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα. Καθώς, όταν πριν πολλές δεκαετίες θεσπίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, αυτό προϋπέθετε ότι 4 εργαζόμενοι θα στήριζαν 1 συνταξιούχο. Σήμερα όμως μόλις 1,5 εργαζόμενος στηρίζει 1 συνταξιούχο. Και στο μέλλον αυτή η αναλογία θα επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο.
Επειδή λοιπόν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, εισάγουμε το νέο αυτό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων! Περνάμε δηλαδή από το σύστημα του γενικού «κορβανά», στον οποίο οι ασφαλισμένοι βάζουν τις εισφορές τους για να πληρώνονται οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, στο σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», στους οποίους θα αποταμιεύονται οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων.
Θα ενταχθούν σε αυτό το νέο σύστημα όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 01.01.2022 και, προαιρετικά, οι εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών από 01.01.2023. Οι εισφορές που θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται με βάση το επενδυτικό προφίλ που θα επιλέγουν οι ασφαλισμένοι (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό), από το νέο δημόσιο ταμείο που θα δημιουργηθεί, το ΤΕΚΑ.
Με σύστημα αυτό, οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις του σημερινού ασφαλιστικού, αλλά θα πληρώνουν εισφορές για τη δική τους επικουρική σύνταξη και νομίζω ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να πείσει τη νέα γενιά, η οποία θα αδιαφορήσει για κωμικοτραγικά ψέματα της αντιπολίτευσης. Θεωρώ, ότι αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για τους ίδιους.
Γιατί το νέο Ασφαλιστικό «τρομάζει» την αντιπολίτευση;
Η αντιπολίτευση νόμιζε ότι επικαλούμενη, για μία ακόμα φορά, τους οδοστρωτήρες και τους νεοφιλελεύθερους δράκους θα τρόμαζε τους νέους ανθρώπους. Μόνο που δεν κατάλαβε ότι στο τέλος βγαίνει χαμένη η ίδια. Διότι, ακόμα και όσοι νέοι δεν έχουν αντιληφθεί μέχρι τώρα ότι το νέο σύστημα τους συμφέρει, διότι θα τους δώσει μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις, θα το καταλάβουν τους επόμενους μήνες. Η αντιπολίτευση θα μείνει με τα δόγματά της. Και εμείς θα έχουμε κάνει ακόμα ένα «άνοιγμα» στη νέα γενιά. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα. Και η κυβέρνηση έχει «ακούσει» αυτό το μήνυμα, υιοθετώντας πετυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές και στο ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτή η αλλαγή θα στερήσει από τα πολιτικά κόμματα τη δυνατότητα χαριστικών ρυθμίσεων, πολιτικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων με τα αποθεματικά του συστήματος, αφού οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν καθημερινά το ποσό των κεφαλαίων που έχουν συσσωρευτεί στους λογαριασμούς τους;
Το νέο επικουρικό σύστημα είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα και λιγότερο πατερναλιστικό. Με τον ατομικό κουμπαρά ο ασφαλισμένος θα έχει τον έλεγχο των εισφορών του. Θα γνωρίζει πού πηγαίνουν. Θα έχει λόγο στο πώς θα επενδύονται. Και θα γνωρίζει ότι, όπως και να έχει, οι εισφορές του, του ανήκουν. Ενώ το Δημόσιο θα έχει το ρόλο της εποπτείας, θα διασφαλίζει την επένδυση των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ με διαφανή και αυστηρά κριτήρια και θα εγγυάται τις εισφορές των ασφαλισμένων. Είναι ένα σύστημα που σε κάθε περίπτωση ενισχύει τη διαφάνεια και έτσι θα ενισχύσει τελικά την ίδια την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ασφαλιστικό!
Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός δρόμος, ενώ η αντιπολίτευση μας προτείνει στην επικουρική ασφάλιση να μείνουμε με τα συντρίμμια του ταμείου της Ιονικής-Λαϊκής και του ΛΕΠΕΤΕ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς προσανατολισμένοι στο μέλλον και στη νέα γενιά. Και εκείνοι στα δόγματά τους.