«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τη λαμογιά. Είμαστε κυβέρνηση που στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα αλλά δεν είμαστε κυβέρνηση της παραβατικότητας. Είμαστε απέναντι. Ξέρουμε ότι για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρξουν επιχειρηματίες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρηματίες με τους εργαζόμενους στη γωνία ή στα κεραμίδια», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης.
Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα διατεθούν για κατάρτιση των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε τα μεγάλα έργα που θα γίνουν.
«Έχουμε 2,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου άλλα τόσα από το νέο ΕΣΠΑ. Πέντε δις ευρώ είναι μακράν το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τις Βρυξέλλες από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 που ξεκίνησαν να υπάρχουν κοινωνικά πακέτα. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα κονδύλια για να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη. Είναι πρόγραμμα για τους πολλούς. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα, ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε την πρόδρομη δράση (web apps)που είναι οι ψηφιακές εφαρμογές του «Εργάνη 1» ώστε ο εργαζόμενος να βλέπει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες δηλώνει ο εργοδότης. Θα ξεκινήσουμε στη συνέχεια την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας από τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Τώρα έχουμε στα σκαριά τον διαγωνισμό για να τρέξει χωρίς καθυστερήσεις. Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο τοπίο για τους εργαζομένους. Τώρα θα φανούν στην πράξη οι προθέσεις του υπουργείου».
Και όπως είπε: «Δεν πρέπει να γίνονται πονηριές εις βάρος των εργαζομένων. Κάποιοι από τους εργοδότες δεν είναι πολύ χαρούμενοι που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις».
Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι προχωρούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τρία έργα ψηφιακά για ένα νέο ψηφιακό ΕΦΚΑ και την διασύνδεση των συστημάτων. Για τον ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ και την αναβάθμιση του συστήματος Άτλας.
«Αυτά είναι η βάση στα θεμέλια για να πάμε πιο γρήγορα και για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Επειδή γίνεται προσπάθεια, έχουμε φτάσει να δίνονται 20.000 συντάξεις τον μήνα ενώ το καλοκαίρι του 2019 δινόντουσαν 10.000 συντάξεις τον μήνα. Στόχος μας να πάμε στις 30.000 συντάξεις τον μήνα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ήταν τέτοια η κατάσταση στον ΕΦΚΑ που έστελναν σακούλες από τη Ρούμελη στο Μοριά… Για να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων θα γίνουν προσλήψεις. Θα ενισχυθούμε με προσλήψεις 100 οικονομολόγων και έχουν γίνει συμβάσεις έργου με όσους συνταξιούχους ήθελαν». «Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια σε υπαλλήλους, αλλά η οργάνωση. Τόσο μεγάλο χάλι όσο έχω δει στον ΕΦΚΑ από πλευρά διοικητικής, δεν έχω δει ούτε στην Ολυμπιακή, ούτε στον ΟΣΕ. Έγινε μεγαλύτερο το χάλι γιατί η συγχώνευση των ταμείων έγινε χωρίς αρχές και κανόνες και δεν υπήρχαν οι υποδομές. Είχαν γίνει όλα ένα κουβάρι και προσπαθούμε να τα ξεμπλέξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο υπουργός, «στην αρχή της χρονιάς είχαμε 155.000 εκκρεμείς συντάξεις, τώρα έχουμε 129.000. Θα έχουμε μια ταχεία αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στόχος μας είναι να περιοριστεί δραστικά το πρόβλημα μέχρι τις αρχές του 2022. Ο εντοπισμός των παλαιότερων συντάξεων καθίσταται ευκολότερος λόγω των προγραμμάτων που εγκαθίστανται. Η κατεύθυνση που έχω δώσει στη διοίκηση είναι να προτάξουμε τις συντάξεις που είναι προ του 2019».
Τέλος, σχολιάζοντας την στάση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η πλειονότητα των εργαζομένων δουλεύει. Θα εκλείψουν οι γραφειοκρατικές λογικές από τον ΕΦΚΑ».