«Ο καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από την τήρηση των διαδικασιών που έχουν φέρει πίσω όλα αυτά τα χρόνια όλα τα ζητήματα πυροπροστασίας των πνευμόνων πρασίνου», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε σήμερα σε Υμηττό και Ιπποκράτειο Πολιτεία, για να διαπιστώσει την πορεία των έργων αντιπυρικής θωράκισης.
Πρόκειται για την Επιχείρηση «Δρυάδες» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, με εκτεταμένες παρεμβάσεις σε 18 περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας στην Αττική. Ανάλογες παρεμβάσεις γίνονται στο Σέιχ Σου και στην Ολυμπία
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την απομάκρυνση καύσιμης ύλης, τη συντήρηση δασικών δρόμων, την τοποθέτηση υδατοδεξαμενών και τη διάνοιξη διόδου απομάκρυνσης και διαφυγής πολιτών στην οδό Απόλλωνος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Ο κ. Χαρδαλιάς αρχικά μετέβη στον Υμηττό όπου συνομίλησε με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού και Παιανίας, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου επόπτευσε τις εργασίες διάνοιξης διόδου απομάκρυνσης και διαφυγής πολιτών στην οδό Απόλλωνος. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το έργο καθώς όπως τόνισε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια έγινε δρόμος διαφυγής σε δασική περιοχή με οικισμούς.
«Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνονται τώρα πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει αρκετά χρόνια πριν, δυστυχώς το καθεστώς των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων έχει φέρει πίσω όλα αυτά τα έργα προετοιμασίας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι τέθηκε επί τάπητος το θέμα της συντήρησης των κλασσικών δρόμων των 17 χλμ στον Υμηττό, που παραμένει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, και του καθαρισμού περιοχών του από σκουπίδια και κλαδιά.
«Ο Υμηττός, παραμένει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον σεβαστούμε όπως πρέπει», είπε.
«Προφανώς είναι μία επιχείρηση που έρχεται να καλύψει ανάγκες που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί υπό διαφορετικό πρίσμα. Από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πρέπει να ενταχθούν οι δράσεις αυτές σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων. Παρεμβαίνει για να φέρνει αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από την τήρηση των διαδικασιών που έχουν φέρει πίσω όλα αυτά τα χρόνια όλα τα ζητήματα πυροπροστασίας των πνευμόνων πρασίνου».
Το Νίκο Χαρδαλιάς συνόδευε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους δημάρχους Παιανίας, Αργυρούπολης και Παπάγου-Χολαργού, οι οποίοι δήλωσαν το παρών ως «σφιχτή γροθιά σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα».