Handelsblatt: Ένα βήμα πιο κοντά στις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα

Handelsblatt: Ένα βήμα πιο κοντά στις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα

Στο swap ομολόγων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική έκδοσή της και παρατηρεί ότι «η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ήταν επιτυχής». Επισημαίνει επίσης ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, του λεγόμενου swap, «η Ελλάδα μπόρεσε να διασφαλίσει επιπρόσθετη ρευστότητα και έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιδιωκόμενη επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2018», οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα επικαλείται αναφορά του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και αναφέρει ότι από τον στόχο των σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανταλλάχθηκε μέχρι στιγμής χρέος 25,47 δισ. «με νέα, φθηνότερα ομόλογα».

Η Handelsblatt χαρακτηρίζει το επιτυχημένο swap ως «μία ακόμη μερική επιτυχία» μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου το προηγούμενο καλοκαίρι έπειτα από τρία χρόνια απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές. Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει βαθμιαία στις κεφαλαιαγορές. Τον Ιούλιο ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα έκανε για πρώτη φορά από το 2014 μια επιτυχημένη δοκιμή για την επιδιωκόμενη επιστροφή στις αγορές. Τότε αντλήθηκαν τρία δισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων».

«Επιτυχία για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει το swap με σύντομη αναφορά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «το να συγκαταλέγονται τα ελληνικά ομόλογα στις επιτυχίες δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο η υπερχρεωμένη χώρα της κρίσης σημείωσε τώρα μια σημαντική επιτυχία», καταλήγει.

Αναφορές στην επιτυχή έκβαση του swap έκανε και ο bloomberg που στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων άνω των 25 δισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να αφήσει να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους.

Επισήμανε επίσης ότι η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές όπως δήλωσε ο Ι. Σώκος, της Nomura (παγκόσμια επενδυτική τράπεζα).

Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτίμησε. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.