Χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών ζητά από τις ΗΠΑ το Πεκίνο

Χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών ζητά από τις ΗΠΑ το Πεκίνο

Ο αντιπρόεδροσ της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Yang κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην χαλάρωση των περιορισμών κατά της Κίνας και να επιτρέψουν στις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν την δυναμική ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου.

“Τόσο η κινεζική, όσο και η αμερικανική οικονομία έχουν μία ανταγωνιστική διάσταση, ενώ από την άλλη μεριά, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό συμπληρωματικές παρά ανταγωνιστικές,” δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν από την έναρξη των εργασιών του πρώτου κύκλου του διμερούς οικονομικού διαλόγου (1st China-U.S. Comprehensive Economic Dialogue), που αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον. Στις συνομιλίες θα συμμετέχουν, από αμερικανικής πλευράς, οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, Steven Mnuchin και Wilbur Ross.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι στοχεύουν σε ουσιαστικές και “ουσιώδεις” συμφωνίες με το Πεκίνο προκειμένου ν'' αυξήσουν τις εισαγωγές των αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

“Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ουσιαστικές και στοχευμένες δεσμεύσεις προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε τόσο μεσοπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mnuchin

Στην διάρκεια προπαρασκευαστικού γεύματος χθες, ο Mnuchin εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της προκειμένου να ενισχυθεί η αμερικανική επενδυτική παρουσία. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον επιδιώκει πιο ελεύθερη πρόσβαση στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην κινεζική αγορά.

Ο Ross δήλωσε ότι μερικές αρχικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο στο πλαίσιο του οικονομικού πλάνου των 100 ημερών με στόχο την μείωση του αμερικανικού ελλείμματος στο διμερές εμπορικό πλαίσιο με την Κίνα, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή “μια καλή αρχή.” Έτσι, δρομολογήθηκαν οι πωλήσεις βοδινού από τις ΗΠΑ στην Κίνα, για πρώτη φορά μέσα σε 14 χρόνια, αλλά και δεσμεύσεις για το “άνοιγμα” συγκεκριμένων τομέων του κινεζικού τομέα προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (πιστωτικές κάρτες, χρηματοοικονομικές αξιολογήσεις) για την πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση μερικών από αυτές τις συμφωνίες δεν έχει ακόμη προχωρήσει απόλυτα, ενώ υπάρχουν μικρές ενδείξεις προόδου σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως η υπερπαραγωγή κινεζικού αλουμινίου και χάλυβα, που προκαλεί προβλήματα στην αμερικανική αγορά.

Οι συνομιλίες επισκιάζονται από το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση της κυβέρνησης Trump σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα με την επίκληση λόγων που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, επί τη βάσει νομοθεσίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ross παραδέχθηκε ότι ο διμερής εμπορικός διάλογος είναι γεμάτος με προκλήσεις, καθώς οι Αμερικανοί, αλλά και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αγγίζουν ευαίσθητα θέματα. “Ωστόσο, ο στόχος μας παραμένει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Οι δύο πλευρές θα μπορούν ν'' αξιολογήσουν την πρόοδο που γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνεχώς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ross.

Ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G20. Η έκβασή του θεωρείται δε εξαιρετικά σημαντική, ειδικά καθώς ο Donald Trump είχε θέσει στις κορυφαίες θέσεις της πολιτικής του ατζέντας τον περιορισμό του ελλείμματος των ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, απειλώντας μάλιστα με την επιβολή υψηλών δασμών σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, είχε καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου την ψήφο εκατομμυρίων Αμερικανών που ανήκουν στις τάξεις των λεγόμενων «μπλε κολάρων» (η παραδοσιακή αμερικανική εργατική τάξη), που θεωρούν ότι απειλούνται από την Κίνα.

Καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει ν'' αναπτύσσεται και οι οικονομικές αξίες αυξάνονται, οι παραδοσιακές βιομηχανίες της Κίνας μεταμορφώνονται κι εκσυγχρονίζονται με γρηγορότερο ρυθμό, ενώ νέες βιομηχανίες αναδύονται κι ευημερούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος. Έτσι, από την εξέλιξη αυτή, “καλλιεργείται μία θετική δυναμική για την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, εξοπλισμού κι ανταλλακτικών στην Κίνα,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Wang Yang.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ