Χ. Μόσχος: Αν η «Ο» ήταν το πρώτο στέλεχος που αντιμετωπίζαμε η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη

Χ. Μόσχος: Αν η «Ο» ήταν το πρώτο στέλεχος που αντιμετωπίζαμε η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη

Την εκτίμηση πως αν το στέλεχος «Ο» ήταν το πρώτο στέλεχος που αντιμετωπίζαμε κατά την έναρξη της πανδημίας η κατάσταση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, έκανε ο πνευμονολόγος - φυματιολόγος Επιμελητής Α ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Χαράλαμπος Μόσχος. Η εκτίμηση του έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χ. Μόσχος, αν αυτό το στέλεχος μας είχε πετύχει όταν ήμασταν όλοι ανεμβολίαστοι τώρα τα πράγματα πραγματικά θα είχαν τελείως διαφορετική εικόνα, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα ήταν τελείως διαφορετική και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία πάρα πολύ σοβαρά.

Ευτυχώς, όπως προσέθεσε, τώρα που ήρθε η «Ο» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο και ένα αρκετά σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Από τη μεριά τους ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Πέτρος Μπακάκος, και αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας, Βίκυ Κατσαούνου, συντονίστρια της ομάδας λοιμώξεων της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας επικεντρώθηκαν στο τι γνωρίζουμε για την Όμικρον: Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών προκαλεί ήπια συμπτώματα καθώς και ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά ασυμπτωματικά άτομα. Ξέρουμε επίσης από τον ρυθμό διασποράς της πως μάλλον στην Ελλάδα δεν θα προλάβει μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει το επικρατέστερο στέλεχος. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας να περάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς ένα μεγάλο κύμα της Όμικρον.

Επίσης,  οι αναπληρωτές καθηγητές πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος και Βίκυ Κατσαούνου ξεκαθάρισαν πως με βάση αυτά που γνωρίζουμε οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν αρκούν.

Χρειάζεται οπωσδήποτε να «τρέξουμε» για την τρίτη δόση ενώ από εκεί και πέρα επειδή έχουμε μία δυναμική πανδημία που δεν σταματά να «βγάζει» νέα μεταλλαγμένα στελέχη, τα εμβόλια που θα χρειαστεί να κάνουμε προφανώς θα είναι τροποποιημένα ή αναθεωρημένα ώστε να μπορούν να πιάνουν τις μεταλλάξεις που θα κυκλοφορούν

Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος σημείωσε πως το αν θα χρειαστεί 4η ή 5η δόση αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε σε επίπεδο τουλάχιστον γενικού πληθυσμού. Προφανώς, οι άνθρωποι που έχουν βαριά ανοσοκαταστολή και που εξαρχής δεν ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, δεν παράγουν επαρκείς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ανήκουν σε μία χωριστή κατηγορία και ίσως χρειαστούν και άλλη αναμνηστική δόση.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε τα κλινικά ευρήματα όπως λέει και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας για τους ανθρώπους που θα νοσήσουν από την «Ο» και θα έχουν εμβολιαστεί με δύο ή τρεις δόσεις. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς εξελίχθηκε η νόσηση τους, να δούμε τη βαρύτητα του περιστατικού για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε που πάμε από δω και εμπρός. Δεν ξέρουμε ακόμα αν μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχήματος «εφόδου» με τις τρεις δόσεις του εμβολιασμού, κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται η επαναληπτική δόση εμβολιασμού αν θα είναι πάνω στον χρόνο ή αν το διάστημα θα είναι μεγαλύτερο από ένα έτος.