Χ. Γώγος για μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και μέσα στο καλοκαίρι

Χ. Γώγος για μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και μέσα στο καλοκαίρι

Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και μέσα στο καλοκαίρι ως απόρροια της μετάλλαξης Δέλτα έκανε λόγο ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι 70% πιο μολυσματική από την βρετανική και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα επικρατήσει παγκοσμίως, «δημιουργεί το πλαίσιο, μιας πιθανότητας να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι εάν διασπαρεί», είπε ο κ. Γώγος. 

 Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η εν λόγω μετάλλαξη δημιουργεί περισσότερη ανησυχία, γιατί είναι αλλιώς ένας άνθρωπος που νοσεί από Covid-19 να μεταδίδει τον ιό σε 1-2 άλλους, αλλιώς σε 4 και αλλιώς σε 6-7.

Τις τελευταίες ημέρες, παραδέχτηκε ο κ. Γώγος,  ότι υπάρχει μια μικρή ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, που το εξήγησε με την κινητικότητα της άρσης των περιορισμών και της σαφώς μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα, με μικρή προς το παρόν διασπορά στη χώρα μας, «που μπορεί όμως να επηρεάζει κάπως».

Ο ίδιος συνέστησε αυξημένη επιτήρηση σε περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων.