Το σημερινό οικονομικό μοντέλο της Κύπρου είναι απαλλαγμένο από τις δύο βασικότερες στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου, τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό και τις αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες, που θα μπορούσαν πράγματι να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα αλλά με τρόπο πρόσκαιρο, προσωρινό και καθόλου βιώσιμο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Αναφερόμενος από το βήμα του συνεδρίου στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι «το ποτήρι είναι ήδη παραπάνω από μισογεμάτο και αυτό ισοδυναμεί με πρόοδο και μάλιστα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από πέντε χρόνια το ποτήρι ήταν εντελώς άδειο», τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν δημιουργηθεί και πάλι συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, που αποτελούν τα πιο βασικά συστατικά για την ανάπτυξη».
«Είναι για παράδειγμα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» και «τα τελευταία χρόνια καταγράφουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα που συμβάλλει στην αισθητή πλέον μείωση του δημοσίου χρέους, που θα περιοριστεί φέτος κάτω από το όριο του 100%», υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεωργιάδης καθόρισε ως στόχο τη βιώσιμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα «για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ακόμη πιο ψηλά». Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «είναι βασικά το αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων του συνόλου των παραγωγικών μας τομέων», καθώς και «αποτέλεσμα μικρότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται σε μια σειρά από τομείς».
Αναφερόμενος στην Ε.Ε., ο κύπριος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για μια τάση που, όπως υπογράμμισε, «τείνει να επιβαρύνει τις οικονομίες μας με υπερβολικές ρυθμίσεις, αχρείαστη συγκεντροποίηση και γραφειοκρατία, διαβρώνοντας έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών οικονομιών».
Ν. Αναστασιάδης: Λύση του Κυπριακού, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση
Η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη για το νησί, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, όμως, ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, «δυστυχώς λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των απαρχαιωμένων συνθηκών εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και της παραμονής κατοχικού στρατού ή τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ'' αόριστον για πάντα, κατ' αντίθεση με τις παραμέτρους που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ».
«Αν οι θέσεις αυτές γινόντουσαν αποδεκτές θα έθεταν υπό κηδεμονία ή την επιρροή της εγγυήτριας, την μια εκ των δύο κοινοτήτων ή κατ' επέκταση ολόκληρο το κράτος με κίνδυνο ή αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης των ρευμάτων απόσχισης», είπε.
«Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό κράτος όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτους, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων», κατέληξε.
Φωτογραφία: SOOC