H επιτάχυνση των εμβολιασμών το μεγάλο ζητούμενο για την ανάσχεση της πανδημίας

H επιτάχυνση των εμβολιασμών το μεγάλο ζητούμενο για την ανάσχεση της πανδημίας

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο για την πρώτη και τη δεύτερη, όσο και για την τρίτη δόση, με στόχο την ενίσχυση του τείχους «ανοσίας» στον πληθυσμό, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής κατά του κορονοϊού. Δραματικές εκκλήσεις απευθύνουν οι υγειονομικοί για λήψη νέων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας εξέπνευσε η διορία προς ιδιώτες γιατρούς, οι υπηρεσίες των οποίων θα επιταχθούν από σήμερα αν δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες στο ΕΣΥ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται να επιστρατευθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί. 

Ανεμβολίαστοι και τρίτη δόση

 

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, θα είναι εναρμονισμένα με τα αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει Χριστουγέννων, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της εμβολιαστικής διαδικασίας. 

Σε συνέχεια της απόφασης της Γαλλίας να καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών, αλλά και της Αυστρίας, η οποία εξήντλησε την αυστηρότητά της βάζοντας σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως «δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους».

Συνεδρίαση της επιτροπής

Στην ατζέντα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, περιλαμβάνονται προτάσεις, μεταξύ άλλων, για: μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία, αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους, επαναφορά της τηλεργασίας, θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών, καθώς και είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Δευτέρας τόνισε πως τα «μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς εκείνοι είναι που πιέζουν το ΕΣΥ. Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά».

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

 

Γίνεται σαφές ότι στην κυβέρνηση επενδύουν στην αναθέρμανση της εμβολιαστικής διαδικασίας, η οποία παρουσιάζει θετικά δείγματα, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο φτάνει στα όριά του.

Όπως επισήμανε, μιλώντας σε δραματικό τόνο, το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, «η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».

«Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.