Χ. Αθανασίου: Κανείς δεν ευνοήθηκε από την «εκ παραδρομής ρύθμιση»

Χ. Αθανασίου: Κανείς δεν ευνοήθηκε από την «εκ παραδρομής ρύθμιση»

Καμία παράνομη πράξη δεν νομιμοποιήθηκε ή έμεινε ατιμώρητη, αλλά ούτε κάποιος κατηγορούμενος «έτυχε ευμενέστερης αντιμετωπίσεως», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την «εκ παραδρομής ρύθμιση» (νομοθετική διάταξη του νόμου 4254/2014) του κ. Αθανασίου, που ίσχυσε επί 13 ημέρες.

Η επίμαχη ρύθμιση του νόμου 4254/2014 επέφερε τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα, δημιουργώντας έτσι ένα νομοθετικό κενό για τους εμπλεκομένους με το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Όμως, όταν ανακαλύφθηκε το νομοθετικό αυτό κενό, ο κ. Αθανασίου επανέφερε με τροπολογία την συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που είχε απαλείψει εκ παραδρομής.

Τώρα, ο κ. Αθανασίου, σε σημερινή ανακοίνωσή του και με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία κάνουν αναφορά στην επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Πολιτικού και Ποινικού δικαστηρίου, αναφέρει ότι από την κατάργηση της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα, «ουδεμία έκνομη πράξη κατέστη νόμιμη, ανέγκλητη ή ατιμώρητη, ούτε οποιοσδήποτε κατηγορούμενος έτυχε ευμενέστερης αντιμετωπίσεως».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου σημειώνει ότι «προκαλεί εντύπωση η ανακίνηση του ίδιου θέματος και μάλιστα συσχετιζόμενο με υποθέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την περίπτωση δ΄ του άρθρου 263Α του Ποινικού Κώδικα» (σσ: επίμαχη καταργηθείσα προσωρινά διάταξη) όπως είναι υποθέσεις Ναυπηγείων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων κ.λπ. που αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ακόμη ο κ. Αθανασίου, ότι το επίμαχο ζήτημα το έχει «αναπτύξει επανειλημμένα και εκτενώς και μάλιστα και στη Βουλή, ενώπιον του πρωθυπουργού, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαφθορά».

Εξάλλου, τονίζει ο κ. Αθανασίου, «η επιτροπή σύνταξης του νέου Ποινικού Κώδικα, υιοθετεί ομόφωνα όχι μόνο την κατάργηση της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 263Α, αλλά και ολόκληρης της διάταξης του άρθρου αυτού του ΠΚ».

Ακόμη, ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει, ότι «είναι γνωστό ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, της περιόδου 2012-2014, αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, είχε ως συνέπεια η θέση της χώρας μας, στον σχετικό διεθνή πίνακα, να βελτιωθεί κατά 25 θέσεις».

Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Αθανασίου: «Ματαιοπονούν, όσοι προσπαθούν να βρουν πίσω από την εν λόγω ρύθμιση, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε περίπτωση που να έτυχε ή που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από την εν λόγω ρύθμιση, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ