Νέες δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κας, απέναντι από το Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Ακάρ επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα των «18 στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών», ενώ ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και τόνισε πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες.
«Μια περιοχή 40.000 χιλιομέτρων παραχωρείται στην Ελλάδα λόγω του Καστελόριζου και αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Καλούμε άπαντες να λογικευτούν. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» είπε για ελληνικό ακριτικό νησί, δείχνοντας παράλληλα την ενόχλησή του για την παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου εκεί, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».
Όσον αφορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, το οποίο αποχώρησε από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και γύρισε στον κόλπο της Αττάλεις, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι «επέστρεψε ακολουθώντας την προγραμματισμένη δραστηριότητά του. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό». «Υπάρχει μια δραστηριότητα που γίνεται στο πλαίσιο ενός απαραίτητου σχεδιασμού», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υποχωρήσαμε σε καμία περίπτωση από τα δικαιώματά μας».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για την αμυντική συνεργασία στην οποία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία, επισημαίνοντας πως «ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας».
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζοντας ότι «είναι γεγονός πως όσα κάνει η Γαλλία, έχουν εμπορικό σκοπό. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία της, εξοπλίζοντας την Ελλάδα, όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από τις δουλειές που γίνονται υπό την ηγεσία του Μακρόν και οι πολιτικές του, έχουν χρεοκοπήσει».
Καταλήγοντας, ο κ. Ακάρ είπε «καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να έρθουν όποτε θέλουν για να συζητήσουμε και θέλουμε οι συνομιλίες αυτές να αποκαλυφθούν. Δεν διαστάζουμε να συζητήσουμε γιατί ξέρουμε πως έχουμε δίκιο. Βλέπουμε μια προσπάθεια να αναλάβει ρόλο ο Μακρόν. Κρύβονται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μια λένε πως το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και την άλλη ελπίζουν σε βοήθεια από το ΝΑΤΟ».
M. Τσαβούσογλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Ελλάδα αλλά χωρίς προϋποθέσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση.
«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τούρκος υπουργός.
Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.