Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κτιρίων είναι στη χώρα μας εφικτή και συμφέρουσα, υποστηρίζει η Greenpeace, που σήμερα παρουσίασε αναλυτικό σχέδιο δράσης για ένα δεκαετές μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών σε 700.000 κτίρια και η παροχή δωρεάν ηλιακού ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ολα αυτά είναι δυνατά μέσω της αξιοποίησης του τεράστιου και ανεξάντλητου ηλιακού δυναμικού της χώρας, υποστήριξε η οργάνωση σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ενόψει της κρίσιμης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι σε λίγες ημέρες και στην οποία θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης και τη συνακόλουθη έκθεση, η Greenpeace -όπως σημειώθηκε- αξιοποίησε την εμπειρία που αποκτήθηκε από την εφαρμογή των μέχρι τώρα προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Ωστόσο η περιβαλλοντική οργάνωση επέκτεινε τη φιλοδοξία των προτεινόμενων προγραμμάτων ως το 2025. Τα μέτρα που προτείνει αφορούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης 700.000 κτιρίων μέσω υφισταμένων προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΕΑ (Εξοικονόμηση Κατ'' Οίκον, αυθαίρετα, τριτογενής τομέας, δημόσια κτήρια), αλλά και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών. Επίσης αφορούν σε δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με δύο σενάρια: αφ'' ενός τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ, αφ'' ετέρου δε την απευθείας δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Όλες οι προτάσεις αποβλέπουν σε μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από χορηγούμενα προγράμματα και επενδύσεις. Οπως σημειώθηκε, οι προτάσεις θα μπορούσαν να αποβούν υλοποιήσιμες, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια ως το 2025, καθώς επίσης και στην παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.
«Το σχέδιο δράσης λαμβάνει πλήρως υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση που έχει οδηγήσει εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα όρια της καταστροφής» σημειώθηκε. Τα μέτρα είναι άμεσα εφαρμόσιμα με την εκμετάλλευση ήδη διαθέσιμων πόρων, που συνιστούν το πραγματικό εθνικό καύσιμο της χώρας: το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα. Το σωρευτικό οικονομικό όφελος για 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών ανέρχεται -κατά την Greenpeace- στα 5,7 - 6 δις € σε μία δεκαετία, ενώ δημιουργούνται ετησίως κατά μέσο όρο 29.500 - 35.000 θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι εκπομπές CO2 της χώρας μειώνονται έως και 10%.
Η Greenpeace καλεί τον Πρωθυπουργό να μεταβεί στο Παρίσι παρουσιάζοντας φιλόδοξα κλιματικά μέτρα και πολιτικές, «που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών». Παράλληλα, καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν δημόσιο διάλογο για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση «να αναδείξει την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία, ως κυβερνητική επιλογή εθνικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας».
Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σημείωσε ότι «στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά που μπορούν να αλλάξουν για πάντα το μέλλον της χώρας. Η μία του επιλογή θα είναι να κρυφτεί πίσω από τις ευρωπαϊκές θέσεις και να σταθεί σε γενικόλογα ευχολόγια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η άλλη είναι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία και να ανακοινώσει το πιο φιλόδοξο πλέγμα πολιτικών που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα». Και κατέληξε: «Δεν θα το κάνει επειδή το έκανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ηγέτες των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Θα το κάνει επειδή αυτό χρειάζεται πραγματικά η ελληνική κοινωνία και οι επόμενες γενιές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ