Η συμπεριφορά των ιταλικών spreads υποδεικνύει ότι η περίπτωση της Ιταλίας μπορεί να συγκριθεί καλύτερα με την υπόθεση της Πορτογαλίας και λιγότερο με την ελληνική κρίση του 2015. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η εκλογή ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε έναν ακόμη… Τσίπρα.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ανάλυση των πορτογαλικών spreads την περίοδο της κρίσης, μας οδηγεί σε δύο συμπεράσματα.
1. Η εκλογή μίας πιο λαϊκιστικής κυβέρνησης με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να προκαλέσει μία τοπική χρηματοπιστωτική κρίση και να απειλήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, όπως έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε ένα περιβάλλον σημαντικής περισσευούμενης ρευστότητας και πολύ χαμηλών αποδόσεων, η Goldman εκτιμά ότι η τάση της «αναζήτησης αποδόσεων» που προκάλεσαν τα μέτρα της ΕΚΤ, είναι ικανή να αποτρέψει υπερβολικές αναταράξεις παρόμοιες με το 2011-2012.
2. Ο οίκος συνεχίζει, λοιπόν, να εκτιμά ότι οι τρέχουσες τιμές αντανακλούν μία χαλαρή στάση απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Η Πορτογαλική εμπειρία δείχνει ότι τα spreads μπορούν να αυξηθούν ακόμη και μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο θα αποσαφηνίζεται η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, τα spreads μπορεί να διευρυνθούν περαιτέρω και για περισσότερο καιρό (πάνω από 150 μ.β. για περισσότερο από ένα έτος στην περίπτωση της Πορτογαλίας).
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω άνοδο των ιταλικών spreads χωρίς να προκύψει απαραιτήτως μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.