Ένας πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης και δύο άλλοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην Καμπούλ, ανακοίνωσε η αστυνομία, την ώρα που οι επιθέσεις συνεχίζουν να συγκλονίζουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα ο Γιάμα Σιαουάς σκοτώθηκε όταν εξερράγη μια μαγνητική βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, εξήγησε ο Φερντάους Φαραμάρζ εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ο Σιαουάς υπόψιν, που πρόσφατα έγινε σύμβουλος της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν στο παρελθόν γνωστός παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Tolo News, του μεγαλύτερου, ιδιωτικού ειδησεογραφικού καναλιού στο Αφγανιστάν.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει σημειωτέον την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όμως τέτοιου είδους επιθέσεις –εναντίον προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων, πολιτικών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και θρησκευτικών ηγετών-- είναι συχνές στις πόλεις του Αφγανιστάν, την ώρα που η βία στη χώρα αυξάνεται.
Πολλοί Αφγανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την επίθεση εναντίον του Σιαουάς.
«Το να στοχοθετούνται δημοσιογράφοι, σημαίνει στοχοθέτηση της ελευθερίας της έκφρασης και ο θάνατος του Σιαουάς είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα», σχολίασε ο Αμπντουλά Αμπντουλά επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. «Πρόκειται για ένα ασυγχώρητο έγκλημα», πρόσθεσε.
Ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του προέδρου Άσραφ Γάνι, επίσης καταδίκασε τον φόνο «ενός από τους πιο ταλαντούχους παρουσιαστές (της τηλεόρασης» του Αφγανιστάν.
Να σημειωθεί ότι η βία στη χώρα αυξάνεται τους τελευταίους μήνες παρά την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα επίθεση εναντίον του πανεπιστημίου της Καμπούλ προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μερικές ημέρες νωρίτερα είχε επιτεθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων.
Το Αφγανιστάν είναι μια από τις χώρες όπου καταγράφονται οι περισσότεροι φόνοι δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση στήριξης των μέσων ενημέρωσης, την ANI, τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι και προσωπικό των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2019.