Γλιτώσαμε 6 δισ. ευρώ με τα περιοριστικά μέτρα
Γιάννης Υφαντόπουλος

Γλιτώσαμε 6 δισ. ευρώ με τα περιοριστικά μέτρα

Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ θα είχε κοστίσει η πανδημία στη χώρα μας, αν δεν είχαμε εγκαίρως λάβει τα μέτρα που εφαρμόσαμε.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς σχετικής μελέτης που διενεργείται τώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή με covid - 19 στα νοσοκομεία της χώρας εκτιμώνται στις 3.000 ευρώ σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπολογίζεται στα 11.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου το μέσο κόστος νοσηλείας εκτιμάται στα 66.800 δολ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που ο οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, για «τα οικονομικά της υγείας μετά την πανδημία».

Ο κ. Υφαντόπουλος, σημείωσε πως οι δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μειώθηκαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, πέφτοντας από το 6,6% του ΑΕΠ το 2010, στο 4,7% του ΑΕΠ το 2018.

Αυτές οι απώλειες, είχαν ραγδαίες επιπτώσεις στον πληθυσμό, ο οποίος έχασε 2,6 χρόνια ζωής από το προσδόκιμο επιβίωσης, ως επίπτωση στη φαρμακευτική ή νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τη βύθιση στην ελληνική οικονομία, από την πανδημία, τη στιγμή που οι προβλέψεις της Ε.Ε. έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, το πρώτο εξάμηνο υπήρξαν απώλειες της τάξης του 40%, με τις προβλέψεις να εκτιμούν πως το 2020 θα κλείσει με απώλειες ύψους 9,7% του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Υφαντόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουν οι δαπάνες υγείας από 4,7% του ΑΕΠ στο 7,7%, να αυξηθούν δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν νέες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, καθώς οι φαρμακευτικές αδυνατούν να συνεχίζουν να καλύπτουν τις διαφορές των υπερβάσεων που παρατηρούνται μέσω clawback, καθώς οι φαρμακευτικές δαπάνες είναι καθηλωμένες στα 2 δισ. ευρώ.

Πρότεινε την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών στην υγεία, την εισαγωγή συμφωνιών διαπραγμάτευσης της αποτελεσματικότητας των νέων θεραπειών για την αποζημίωσή τους (μέσω Managed Entry Aggreements), αλλά και την προώθηση των κλινικών μελετών, αντί του clawback.

Ο κ. Υφαντόπουλος έκανε μια ιστορική αναφορά στις πανδημίες από τον 12ο αιώνα και αναφέρθηκε στην οικονομική ύφεση του 2008, η οποία κόστισε στη χώρα μας απώλεια 2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στη χρηματοδότηση της Υγείας. Από το 2010 έως το 2018, η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 2,6 ετών επιβίωσης στον πληθυσμό εξαιτίας της περιστολής των δαπανών σε φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η δημόσια δαπάνη για την Υγεία είναι 4,7% του ΑΕΠ η οποία πρέπει να φτάσει το 7,7% του ΑΕΠ ως το 2030, διαφορετικά οι φαρμακευτικές δεν μπορούν να αντέξουν το υπερβολικό clawback και rebate με την καθήλωση των φαρμακευτικών δαπανών στα 2 δισ.

Φτάνοντας στο 2019, η Ε.Ε. εκτιμούσε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,5%, όμως κανείς δεν περίμενε τη βύθιση της οικονομίας από την πανδημία, η οποία προκάλεσε απώλειες 40% για το πρώτο εξάμηνο, για να κλείσει με ύφεση μέχρι 9,7% το 2020.